Ráfázott az adózási trükközéssel az IKEA Hollandiában

FRANCE OUTSIDE GOODS DISTRIBUTION COMMERCE SHOP CONSUMMER ILE DE FRANCE HORIZONTAL SHOPS CONSUMMERS PARIS 75 ONLYFRANCE EXTERIOR STORE WESTERN EUROPE EUROPE MEUBLE EU IKEA SERGE ATTAL
Az IKEA egy rövidítés. Az IK az alapító monogramja (Ingvar Kamprad), az EA pedig a régiók rövidítése, ahol felnőtt (Elmtaryd és Agunnaryd).
Vágólapra másolva!
Az IKEA márka tulajdonosa, az Inter IKEA év végére több millió euró adót fizethet Hollandiában - közölte két informátor is, mivel az Európai Unió (EU) versenyhatóságai folytatják a harcot a multinacionális társaságoknak nyújtott tisztességtelen adóügyekkel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság dolgozik azon, hogy lezárja kétéves vizsgálatát az Inter IKEÁ-val kapcsolatban, de a határidő csúszhat, mivel még mérlegelik az eset körülményeit - közölték az informátorok.

Az Európai Bizottság nem nyilatkozott az ügyben. A 2017-ben elindított EU-vizsgálat a holland Inter IKEA Systemsre koncentrál, amely az IKEA franchise üzletét működteti, és az IKEA üzletekből világszerte összegyűjtött franchise díjaiból származó bevételeket kezeli.

Az Európai Bizottság szerint az Európai Parlament zöld frakciójának 2016. évi jelentése alapján elindított vizsgálat megállapításai nyomán

az IKEA hat év alatt körülbelül 1 milliárd euró adót (mintegy 333 milliárd forint) került el.

Az Inter IKEA közleményében azt állította: "Csakúgy, mint az összes többi IKEA védjegy alatt működő vállalat, az Inter IKEA Systems BV is elkötelezett amellett, hogy a törvények és rendeletek szerint adót fizessen mindenütt, ahol működik. Úgy gondoljuk, hogy ezekben az esetekben is a helyes összegű adót fizettük. "

Gondban van az IKEA franchise jogait kezelő cége Hollandiában: eurómilliónyi elmaradt adót fizethet utólag Forrás: ONLY FRANCE/SERGE ATTAL/ ONLYFRANCE.FR/Serge Attal

A figyelem középpontjában a holland adóhatóságok által 2006-ban és 2011-ben kiadott két adóhatározat áll, amelyek az Európai Bizottság szerint jelentősen csökkentették az Inter IKEA Systems Hollandiában adóköteles nyereségét, és igazságtalan előnyhöz juttatták.

Az EU versenyhatósága szerint az első adóügyi határozat, amely a 2006 és 2011 közötti időszakra terjedt ki,

az Inter IKEA Systems franchise nyereségének jelentős részét egy luxemburgi egységnek tolta át, ahol nem adózott utána. A 2011. évi határozat lehetővé tette a társaság franchise-eredményének jelentős részének 2011 utáni átutalását a liechtensteini anyavállalatához.

Az EU végzése azután érkezett, hogy Európa második legmagasabb szintű bírósága a múlt hónapban támogatta az EU módszertanát a Fiattal és a Starbucks-szal kapcsolatos ügyekben.