Tizenhat milliárdos miskolci beruházást jelentett be Szijjártó Péter

2019.10.11. 12:21

Bővíti gyárát a közlekedésbiztonsági eszközöket gyártó, kínai tulajdonú Joyson Safety Systems Hungary Kft. Miskolcon, a beruházás értéke 50 millió dollár, mintegy 16 milliárd forint - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A fejlesztéssel még modernebb termelési folyamatot valósítanak meg, új technológiai módszert vezetnek be.

A kormány 4,9 milliárd forint készpénztámogatást nyújt a fejlesztéshez.

A mostani beruházással újabb keleti nagyvállalat döntött Magyarország mellett, és a legmodernebb csúcstechnológiát hozták Magyarországra, a beruházást nagy nemzetközi versenyben sikerült elnyerni - közölte a miniszter.

Ezzel a beruházással Magyarországon fog működni a világ legnagyobb, passzív biztonsági eszközöket gyártó vállalata, a cég miskolci termékeinek 35 nagy autógyártó vásárlója van. A gyártás mellett termékfejlesztést és tesztelést is végeznek, és a gyártott termékek több mint 90 százalékát exportálják. A Joyson a világ 30 országában 100 gyártóegységgel van jelen, és több mint 50 ezer dolgozót foglalkoztat.

A külügyminiszter a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy a kínai-magyar kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött: 10 százalékos emelkedéssel megközelítette a 9 milliárd dollárt, az idei év első hét hónapban pedig átlépte az 5 milliárd dollárt.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy szeretnék növelni a kínai beruházásokat Magyarországon, amelyből jelenleg 16 van az országban.

Szijjártó Péter egy ötmilliárdos állami támogatással felépülő, 16 milliárd forintos miskolci beruházást jelentett beForrás: MTI/Kovács Attila

Alakszai Zoltán, Miskolc jegyzője és polgármesterjelöltje arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy Miskolc a vállalkozásokat segítő gazdasági környezet létrehozásához megtette a lépéseket, új iparterületet alakítottak ki, a város versenyképes beruházási helyszínné vált. Az új befektetők között elsőként jelentkezett a Joyson Safety Systems, amely felhelyezte Miskolcot az autóipar térképére, a beszállítók több mint hatezer embert foglalkoztatnak. Miskolc a meglévő oktatási intézményekkel lehetőséget kínál arra, hogy európai szinten jegyzett járműipari kutató- és fejlesztőbázissá váljon - közölte a jegyző.

Kersten Hugo Bachmann, a Joyson Safety Systems Hungary Kft. ügyvezetője beszédében elmondta, a cég 2013-ban döntötte el, hogy felépíti új gyárát Miskolcon, 68 millió eurós beruházással, 2100 munkahelyet teremtve. A vállalat globálisan vezető pozíciót szeretne elfoglalni a közlekedésbiztonsági eszközök gyártásában. Az elmúlt 5 év is azt bizonyítja, hogy jó döntés volt Miskolcon létrehozni a gyárat, most pedig további 50 millió eurós befektetéssel bővítik a jelenlegi termelési kapacitásaikat - mondta az ügyvezető.