Jövő héten indul a nagy amerikai hullámvasút

2019.10.12. 09:35

Hétfőn veszi kezdetét az Egyesült Államokban a vállalati gyorsjelentési szezon, és az elemzők már most próbálnak jósolni azzal kapcsolatban, hogy az egyes iparágak hogyan teljesíthetnek. A Bank of America Merrill Lynch is beállt a sorba, és közzétette, mely szektorok lehetnek a legnagyobb nyertesek, illetve vesztesek.

Már csak pár nap van hátra, hogy kiderüljön, hogyan teljesítettek az amerikai tőzsdei cégek az idei harmadik negyedévben. A Bank of America Merrill Lynch pedig most megkísérelte megjósolni, mely szektorok lesznek a legnagyobb nyertesek és vesztesek.

Jövő héten egyébként a vezető amerikai bankok számaival indul majd be igazán a gyorsjelentési időszak. Keddtől ugyanis már olyan vállalatok teljesítményéről kaphatunk képet, mint a JPMorgan Chase, a Wells Fargo vagy a Goldman Sachs.

Az általános várakozások szerint a hitelpiacon befektetési minősítéssel ellátott vállalatok nyeresége 4,6 százalékkal csökkenhetett a harmadik negyedévben (éves alapon), míg a bevételek 3,3 százalékkal bővülhettek – írják a Bank of America elemzői.

Ha a listából kivesszük a rendre nagyobb kilengéseket produkáló pénzügyi és energiaszektort, akkor az elemzők 3,8 százalékos profitcsökkenést, és 5 százalékos bevétel-növekedést várnak. Mindazonáltal az alábbi a három lehetséges nagy nyertes és nagy vesztes iparág, melyet a Bank of America kiemelt.

Izgalmas gyorsjelentési szezon jön az USA-banForrás: 123rf.com

A bank elemzése szerint a mostani jelentési szezon legnagyobb győztese a közműszektor lehet. Az iparág ugyanis 5,2 százalékos profitnövekedés mellett 5,1 százalékos bevételbővülést érhet el. Az ezüstérmet az ingatlanbefektetési vállalatok kaphatják meg, 4,0 százalékos profit- és 1,5 százalékos bevétel-növekedés mellett. Végül a nyertesek között a harmadik a biztosítási szektor lehet. Itt a Bank of America 3,7 százalékos profiterősödést, illetve 2,6 százalékos bevétel-növekedést vár.

A legnagyobb vesztesek körében az energiaszektor szenvedheti el a legdurvább szakadást. Itt 20,9 százalékos lehet a profitcsökkenés, a bevételek pedig 2,6 százalékkal zsugorodhatnak. A második legnagyobb zuhanást az alapvető nyersanyagok területe mutathatja – 15,3 százalékos profiteséssel és 0,7 százalékos bevételcsökkenéssel. Végül a harmadik legnagyobb vesztes a légi- és védelmi szektor lehet. Ebben az iparágban a Bank of America 10,7 százalékos nyereség-csökkenést, míg 0,8 százalékos bevételszakadást vár.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK