Jövő héten indul a nagy amerikai hullámvasút

Horizontal BOURSE ECONOMIE ET FINANCES FINANCES WALL STREET PHOTO D'ILLUSTRATION STATUE TAUREAU DRAPEAU NATIONAL
The Wall Street Bull sculpture is seen in the Financial District on December 8, 2016 in New York. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Hétfőn veszi kezdetét az Egyesült Államokban a vállalati gyorsjelentési szezon, és az elemzők már most próbálnak jósolni azzal kapcsolatban, hogy az egyes iparágak hogyan teljesíthetnek. A Bank of America Merrill Lynch is beállt a sorba, és közzétette, mely szektorok lehetnek a legnagyobb nyertesek, illetve vesztesek.
Vágólapra másolva!

Már csak pár nap van hátra, hogy kiderüljön, hogyan teljesítettek az amerikai tőzsdei cégek az idei harmadik negyedévben. A Bank of America Merrill Lynch pedig most megkísérelte megjósolni, mely szektorok lesznek a legnagyobb nyertesek és vesztesek.

Jövő héten egyébként a vezető amerikai bankok számaival indul majd be igazán a gyorsjelentési időszak.

Keddtől ugyanis már olyan vállalatok teljesítményéről kaphatunk képet, mint a JPMorgan Chase, a Wells Fargo vagy a Goldman Sachs.

Az általános várakozások szerint a hitelpiacon befektetési minősítéssel ellátott vállalatok nyeresége 4,6 százalékkal csökkenhetett a harmadik negyedévben (éves alapon), míg a bevételek 3,3 százalékkal bővülhettek – írják a Bank of America elemzői.

Ha a listából kivesszük a rendre nagyobb kilengéseket produkáló pénzügyi és energiaszektort, akkor az elemzők 3,8 százalékos profitcsökkenést, és 5 százalékos bevétel-növekedést várnak. Mindazonáltal az alábbi a három lehetséges nagy nyertes és nagy vesztes iparág, melyet a Bank of America kiemelt.

Izgalmas gyorsjelentési szezon jön az USA-ban Forrás: 123rf.com

A bank elemzése szerint a mostani jelentési szezon legnagyobb győztese a közműszektor lehet.

Az iparág ugyanis 5,2 százalékos profitnövekedés mellett 5,1 százalékos bevételbővülést érhet el.

Az ezüstérmet az ingatlanbefektetési vállalatok kaphatják meg, 4,0 százalékos profit- és 1,5 százalékos bevétel-növekedés mellett. Végül a nyertesek között a harmadik a biztosítási szektor lehet. Itt a Bank of America 3,7 százalékos profiterősödést, illetve 2,6 százalékos bevétel-növekedést vár.

A legnagyobb vesztesek körében az energiaszektor szenvedheti el a legdurvább szakadást.

Itt 20,9 százalékos lehet a profitcsökkenés, a bevételek pedig 2,6 százalékkal zsugorodhatnak. A második legnagyobb zuhanást az alapvető nyersanyagok területe mutathatja – 15,3 százalékos profiteséssel és 0,7 százalékos bevételcsökkenéssel. Végül a harmadik legnagyobb vesztes a légi- és védelmi szektor lehet. Ebben az iparágban a Bank of America 10,7 százalékos nyereség-csökkenést, míg 0,8 százalékos bevételszakadást vár.