Döbbenetes vagyonon ül a Dior és a Louis Vuitton tulajdonosa

Horizontal HEADSHOT PRESS CONFERENCE BUST SPEECH
LVMH Group CEO Bernard Arnault gestures as he delivers a speech during the Viva Technology event dedicated to start-up development, innovation and digital technology, on June 16, 2017, in Paris. (Photo by GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP)
Vágólapra másolva!
Bernard Arnault nem csupán Franciaország, de a világ egyik leggazdagabb embere is. A Louis Vuitton anyacégének vezetője ráadásul elképesztő ütemben növeli a vagyonát, amivel a globális toplista harmadik helyére futott be.
Vágólapra másolva!

Bernard Arnault jelenleg a világ harmadik leggazdagabb embere. Csak az Amazon vezetője, Jeff Bezos, illetve a Microsoft legendás alapítója, Bill Gates előzi meg. Ráadásul Arnault vagyongyarapodása egészen lenyűgöző.

Idén eddig 28,5 milliárd dollárral növelte az összvagyonát, amely a hétvégéig 97,1 milliárd dollár volt.

Lehet, hogy Arnault neve önmagában nem mindenkinek ismerős, az viszont biztos, hogy a cégének márkáiról már mindenki hallott. Az LVMH francia konglomerátum ugyanis nagyjából 60 leányvállalatot tömörít, beleértve olyan, világszerte ismert márkákat, mint a Louis Vuitton, a Dior, a Henessy, a Marc Jacobs, vagy épp a Rihannához köthető Fenty.

Az LVMH csoport vezérigazgatója, Bernard Arnault Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A 70 éves Arnault ráadásul idén elég jó évet tudhat maga mögött. A vezérigazgató az LVMH részvényeinek 41 százalékát tulajdonolja, a cég papírja pedig 50 százalékot emelkedett ebben az évben. Az év elején Arnault még csak a negyedik volt a világ leggazdagabb embereinek listáján. Az év során viszont már megelőzte Warren Buffett befektetési gurut, de egy időre Bill Gates-t is maga mögé szorította.

Emellett valószínű, hogy Arnault-nál kevesen produkáltak sikeresebb októbert a világban.

A luxusguru ugyanis mindössze három nap alatt, október 9. és 11. között 5,1 milliárd dollárral növelte a vagyonát.

Ha az egész évet nézzük, akkor Arnault január 1. és október 13. között 28,5 milliárd dollárt keresett.

Összevetésképpen, a jelenlegi második Gates 16,5 milliárd dollárt keresett idén, míg Bezos 16,7 milliárdot veszített – ezzel egyébként egészen izgalmas a verseny az első helyért, mivel Bezosnak 108, míg Gates-nek 107 milliárdos vagyona van.

Bernard Arnault 1989 óta irányítja az LVMH nevű csoportot Forrás: Imaginechina/He lili - Imaginechina/He Lili

A Business Insider továbbá kiemelte, az idei év első három hónapjában Arnault 14 milliárd dollárral bővítette az összvagyonát. Hogy ezt az összeget könnyebb legyen elhelyezni, nagyjából ekkora volt a drogbáró, Joaquin „El Chapo" Guzman teljes birodalma.

Azzal pedig, hogy Arnault júliusban egy időre második lett a Bloomberg milliárdosokat tömörítő listáján, egy nagyon elit klubba lépett be.

A mérések kezdete óta ugyanis mindössze öt olyan ember volt a világon rajta kívül, aki ezt elérte. Rajta kívül ezt a címet csak Jeff Bezos, Bill Gates, Warren Buffett, Amancio Ortega (a Zara divatmárka társalapítója), valamint Carlos Slim (mexikói telekommunikációs mágnás) tudhatta magáénak.

Végül a Business Insider azt is kiszámolta, hogy az idei év első felében Arnault 39 milliárd dollárt keresett. Ez pedig annyi, mint amit az Apple App Store, illetve a Google Play együtt összehozott bevételként 2019 első felében.