A repülőgépgyártó Boeing és a luxusautókat készítő Porsche közös projektbe kezdett, amelynek célja, hogy vertikálisan fel- és leszállni képes, prémium repülő kocsit (VTOL) dobjanak piacra.

A két vállalat nemrég kötött partneri megállapodást, amelynek a lényege, hogy segítik ezen a területen egymás munkáját és megpróbálnak közösen dolgozni a fejlesztésen is. Ennek keretében a Boeing és a Porsche egy szakértőkből álló nemzetközi csapatot is létrehoz, amely feladata a piac kielemzése mellett  felmérni, hogy milyen lehetőségek rejlenek a városokon belüli légi közlekedésben.

A cégek hangsúlyozták, hogy egy prémium járműről lesz szó, de ebben nincs semmi meglepő a Porsche múltját ismerve. Ez szembe megy a legtöbbautógyártó tervével, hiszen a piaci szereplők leginkább nagy tömegek számára tervezik a gyártást. Pedig a leszállóhelyek, a töltőállomások és az összetett infrastrukturális szükségletek miatt, kezdetben minden bizonnyal kevesen engedhetik majd meg maguknak a repülő kocsit.

illusztrációForrás: AFP/Lilium Aviation/EyePress

A Boeing és a Porsche közös járműve a városon belüli közlekedést könnyítené meg és tenné gyorsabbá. Az elektromos VTOL rövid távokon lenne képes utasokat szállítani. A fejlesztésben szintén részt vesz a Boeing egyik leányvállalata, az Aurora Flight Sciences is, amely korábban önvezető repülőgépek tervezésén is dolgozott.

Nem a Boeing az egyetlen repülőgépgyártó, amely foglalkozik elektromos repülő járművekkel.  Viszont az Airbus már egy teljes hálózatot akar kiépíteni, amely forradalmasítaná a közösségi közlekedést, és nem csak a társadalom egy kis része számára nyújtana különleges szolgáltatást.