Idén Heves és Pest megyében számíthatnak először ilyen ellenőrzésekre a virágárusok és a koszorúkat, mécseseket áruló kereskedők.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megyei és fővárosi igazgatóságai egész évben kockázatelemzés alapján ellenőriznek olyan, online számlaadat-szolgáltatásra kötelezett adózókat, akik a kontrolladatok szerint nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalmú értékesítésekről. Azok a vállalkozások biztosan számíthatnak a revizorok fokozott érdeklődésére, akiknél 

a tételesáfa-kontrolladatok szerint 1 millió forint feletti az áfaeltérés vagy belföldi beszerzését jelentős részben kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolította. 

Bács-Kiskun megyében október 14. és 20. között a megye közútjain ellenőrzik az EKÁER-bejelentések meglétét és szabályszerűségét, ezen belül 15-én a 44-es számú főút megyei szakaszán is végeznek EKÁER-ellenőrzéseket.

Ugyancsak Bács-Kiskunban továbbra is kiemelten ellenőrzik a zöldség- és gyümölcskereskedőket, ahogy emellett Fejér megyében is, de ott elsősorban október 14. és 18. között.

Baranya megyében a szokásos ellenőrzéseken felül a megye nagyobb rendezvényein, így a Pécsváradi Leányvásáron is számíthatnak az adózók a NAV ellenőreire.

Békés megyében október 14. és 18. között a pékségeket és a gyorséttermeket ellenőrzik a megye egész területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a kerékpárszervizek, ruhatisztító üzletek és elektronikai készüléket javító műhelyek kerülnek sorra az ellenőrzésekben.

Komárom-Esztergom megyében október 14. és 18. között az autógumi-szerelőket és az autógumi-értékesítőket ellenőrzik. 

A közelgő mindenszentek alkalmából a NAV munkatársai Pest megyében október 14. és november 3. között a virágkereskedéseket ellenőrzik,  emellett október 31-ig a piacokon is tartanak ellenőrzéseket. Hasonló ellenőrzések már a hónap eleje óta zajlanak Heves megyében is,  ahol a mindenszentekig a koszorút, virágot és mécsest árusító vállalkozásokat ellenőrzik a revizorok.

Megkezdődtek a mindenszentekkel kapcsolatos adóellenőrzések az országban, elsőként Heves és Pest megyébenForrás: MTI/Komka Péter

Somogy megyében a gumikereskedőket és szervizeket ellenőrzik a revizorok a megye teljes területén, míg Vas megyében a megye területén megszervezésre kerülő hétvégi rendezvényeken, vásárokon bukkannak fel a szokásosnál is sűrűbben az adóellenőrök.

Zala megyében október 14. és 18. között a távol-keleti ruházati üzleteket keresik fel a megye egész területén.

Az ellenőrzések során a revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak (alkalmazottak) bejelentését, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgépek használatát, üzemeltetését vizsgálhatják. A pénztárgépekben rögzített adatok alapján egyes ellenőrzések esetében az adóhivatal folyamatosan vagy ismétlődően is nyomon követheti a bevételek alakulását. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatát is ellenőrizhetik az adóellenőrök. A revizorok sok esetben vizsgálják az áruk eredetét és a jövedéki termékek forgalmát is, egyes esetekben pedig forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A cikk a NAV adótraffipax oldala alapján készült, ahol sokkal részletesebb, akár településekre lebontott információk is találhatók.