Új iPhone helyett inkább lakásra gyűjt az Y generáció

Család, Isten halott? Vagy csak haldoklik? Szüksége van-e vallásra az Y-generációnak?, generáció, vallás
Vágólapra másolva!
Alapvető változást hoznak a fiatalok az Egyesült Államok gazdaságában, ahogy az Y generáció teljesen máshogy költekezik, mint a megelőző nemzedékek. Az egyik legfontosabb tényező, hogy sokkal kevésbé adnak ki pénzt „szükségtelennek" vélt tételekre.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban már érkeztek elemzések azzal kapcsolatban, hogy az Y generáció komoly változásokat hozhat az USA teljes gazdaságában. A fiatalok megtakarítási és kiadási szokásai ugyanis alapjaiban eltérnek a korábbi generációk szemléletétől.

A CNBC-nek nyilatkozva most a Smead Capital Management elemzője fejtette ki, miben látja a legfontosabb változást.

Bill Smead szerint a 21 és 38 év közötti amerikaiak a következő évtizedben elsősorban a „szükséges kiadásokat" helyezik majd előtérbe.

Ez pedig komoly eltérés volna a megelőző évtizedhez képest, amikor ez a korosztály jelentős részben költött nem esszenciális javakra és szolgáltatásokra.

Az elemző hangsúlyozta, az Y generáció hamarosan egyre kevésbé akar majd pénzt kiadni a legújabb Apple termékekre, vagy kézműves sörökre. E helyett inkább a megtakarításra fókuszál majd, illetve olyan, nagyobb kiadásokat jelentő tételekre, mint a saját ingatlan vagy autó.

A fiatalok egyre kevésbé veszik meg az új, divatos, de szükségtelennek ítélt termékeket Forrás: AFP/Andrew Burton

Ez pedig igen komoly fordulópontot jelenthet az Egyesült Államok gazdasága számára. Főleg, hogy a Pew Research számításai szerint az idei év az, amikor az Y generáció a legnagyobb létszámmal bíró felnőtt nemzedékké válik a világ legnagyobb gazdaságában. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy 89 millió amerikai tartozik a 21 és 38 évesek közé a 330 milliós összlakosságból.

Ezzel párhuzamosan az amerikai gazdaság igen izgalmas helyzetben van, ami miatt nem könnyű kiszámolni, hogy alakul majd a lakosság hangulata.

Egyfelől a jegybank egy példa nélküli élénkítést hajtott végre a 2008-as válság után, amelyet elkezdett lezárni, majd most ismét a kamatcsökkentés felé fordul a Fed.

Ehhez jön, hogy bár a munkanélküliségi ráta 50 éves mélyponton van, a GDP-növekedés lassul. A jegybank saját várakozásai szerint 2019-ben már csak 2,2 százalékos lesz a növekedés, szemben a 2018-ban mért 2,9 százalékkal. Az pedig továbbra is nyitott kérdés, hogy a következő időszakban fenyegeti-e recesszió az Egyesült Államokat.