Varga Mihály: Folytatódhat a magyar gyógyszeripar fejlődése

Farmakológia gyógyszer MEDICINE cure MEDICINE AND HEALTH healthcare DRUGS medical testing drug research pharmaceutical genetic vials phial VACCINE petri DISH ampules experimental bespoke future life sciences biotechnology biomedical pharmacology clinical
Farmakológiai kutatás
Vágólapra másolva!
Folytatódhat a gyógyszeripar fejlesztése, így az a magyar gazdaság egyik húzóágazata marad a következő években is. Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter mondta a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) budapesti konferenciáján.
Vágólapra másolva!

A miniszter az állami támogatások folytatását ígérte az ágazat szereplőinek, tekintettel a gyógyszeripari innovációk időigényességére és magas költségeire.

Hangsúlyozta, hogy a gyógyszergyártás adja a magyar bruttó hazai termék 6 százalékát, valamint a kutatási és fejlesztési ráfordítások ötödét, innovációi pedig jelentős mértékben járulnak hozzá a magyar gazdaság versenyképességéhez.

Utóbbi a tudásalapú gazdaság korszakában egyre kevésbé függ az ország adottságaitól, fölértékelődik viszont az új megoldások hatékony alkalmazása, valamint a kutatási-fejlesztési képességek összehangolása és kihasználása - tette hozzá.

Az állami források biztosítását ígérte Varga Mihály pénzügyminiszter a gyógyszeripar szereplőinek Forrás: Science Photo Library/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image/Science Photo Library

A miniszter hangsúlyozta, hogy az egészség az egyén életminőségét és a társadalom jövedelemtermelő képességet egyaránt meghatározza.

Nemzetközi becslésekre hivatkozva megjegyezte, hogy a munkával összefüggő betegségek költségei elérhetik a GDP 4 százalékát is.

Az egészséges munkaerő a fenntartható növekedés alapja, a kormány ezért fontosnak tartja az egészségtudatosság népszerűsítését, a gazdasági eredmények pedig kedveznek az egészségtudatos beruházásoknak - mondta Varga Mihály.

A miniszter szerint a kormány a világgazdaság lassulására stabil államháztartással, a vállalatok gazdálkodási környezetének javításával, a versenyképességet javító befektetések ösztönzésével válaszol.

A tárcavezető szerint a magyar gazdaság az idei évben 4,6 százalék körül nőhet.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a gazdasági kilátásokhoz hozzáfűzte, hogy Magyarországon 1970-től 2011-ig nem volt gazdasági fejlődés az államadósság vagy a külső tartozás növekedése nélkül.

György László a versenyképességi fordulatot az energiabiztonság erősítésétől, korszerű víz- és hulladékgazdálkodás kiépítésétől, az innovációs rendszer fejlesztésétől, a közlekedési infrastruktúra bővítésétől, felnőtt- és szakképzés átalakításától, a magyar kreatívipari stratégiától, és a digitális alapinfrastruktúra megteremtésétől várja. Utóbbi része az egységes egészségügyi szolgáltató tér is, míg az innovációs rendszer pedig az egészségipar jövőjét határozhatja meg. Várakozása szerint a társadalombiztosításban keletkező adatvagyon hatékony felhasználása hozzájárulhat az egészségmegőrzéshez, a betegségek megelőzéséhez.

Az ITM egészséggazdaságért felelős miniszteri biztosa közölte, hogy a héten elkezdődött az egészségipari startégia közigazgatási egyeztetése. Lengyel Györgyi ismertette, hogy a tervek szerint növelni kell az ágazatban a hozzáadott értéket, erősíteni kell az egészségipari kis- és közepes vállalatokat, ki kell jelölni a legfontosabb fejlesztési területeket, ösztönözni kell technológiaváltást. A magyar gyógyszeripar kutatási-fejlesztési hagyományai erősek, a gyártók rugalmasak és együttműködőek, de tőkehiányosak.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgató-helyettese jelentős kihívásnak nevezte az új, ám a korábbiaknál sokkal drágább gyógyszerek támogatását. A betegek kisebb részét kell a támogatások túlnyomó hányadával segíteni, és több százan vannak, akik több százmillió forintos készítményekre szorulnak - közölte Bidló Judit. Véleménye szerint a finanszírozás akkor tartható fönn, ha csak a valóban hatékony innovációkra terjed ki.

Tarnai Judit, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese úgy látja, hogy

a gyógyszeripar új technológiái egyre összetettebb készítményeket állítanak elő, a gyógyszerekhez pedig gyorsabban akarnak hozzájutni a fogyasztók.

Ezzel párhuzamosan a hatósági szerepkör is szélesedik, nem szorítkozhat csupán ellenőrzésre és engedélyezésre, támogatnia kell a fejlesztéseket is.

A Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója szerint a magyar gyógyszeripar beágyazódott a globális gazdaságba, de továbbra is belföldön alkot stratégiát és hoz döntéseket, nyereségét Magyarországra forgatja vissza. Orbán Gábor indokolatlannak nevezte egyes külföldi készítmények térnyerését, hangsúlyozva, hogy a magyar gyártók bevételei jelentős mértékben járulnak hozzá a fenntartható fejlődéshez. Hozzátette, hogy a gyógyszeripari újítások akkor értékesek igazán Magyarország számára, ha itthon hasznosulhatnak.

Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke együttműködést sürgetett a gyógyszeripari vállalatok, az orvostársadalom, az egyetemek, a gyógyszerellátók, a hatóságok és a döntéshozók között. A 18 magyar gyógyszergyár - mint fogalmazott - túlélte a szocializmust, a rendszerváltást, a privatizációt, a magyar gyógyszereket a világ csaknem száz országában ismerik el.

A Magyarországon előállított készítmények a belföldi gyógyszerforgalomnak több mint a felét fedezik,

az ágazat kutatási-fejlesztési kiadásai megközelítik a 70 milliárd forintot évente, hozzáadott értéke az autóiparét is meghaladva a legmagasabb.