Óriási károkat okozhat, hogy a világgazdaság teljesen rászokott az olcsó pénzre. A globális jegybankok ugyanis gyakorlatilag elkábították a gazdaságokat a nullás vagy negatív kamatszintekkel, azonban egyre több elemző véli úgy, hogy ebből még hatalmas baj lehet.

Miközben egy ideig egyértelműen pozitív hatást tudnak gyakorolni az alacsony kamatok és a jegybankok által piacra dobott olcsó pénzek, hosszabb távon a pénzügyi szteroidok inkább méregként működnek. Ez a „perverz" állapot pedig egy idő után komoly károkat okozhat az üzleti szférában, mondta a CNBC-nek Yuwa Hedrick-Wong, a Lee Kuan Yew School of Public Policy professzora.

Az alacsony kamatok ugyanis negatívan érintik a hitelintézetek nyereségeit, ahogy azok egyre kisebb haszonkulcsokkal tudnak csak működni. Negatív kamatkörnyezetben pedig kialakul az a helyzet, hogy a kereskedelmi bankoknak fizetniük kell a jegybankok felé azért, hogy náluk tárolhassák a többletforrásaikat.

Miközben az Egyesült Államokban a jegybank korábban elkezdte normalizálni (vagyis emelni) a kamatszintet, az elmúlt időszakban a Fed ismét a lazítás útjára lépett. Ezzel együtt az Európai Központi Bank szeptemberben még mélyebbre vágta a kamatokat szeptemberben – a betéti ráta ezzel az eurózónában mínusz 0,50 százalékos. Dániában, Svédországban és Japánban szintén negatív kamatok működnek.

Az USA-ban is közelegnek a negatív kamatok?Forrás: 123rf.com

Hedrick-Wong szerint azonban ezt a folyamatot vissza kell fordítani, ráadásul ez kell hogy legyen a gazdaságok legfőbb prioritása. Az olcsó pénztől való függés ugyanis maga a probléma, és nem a megoldás.

Mindeközben számos elemző arra számít, hogy az amerikai jegybank még tovább vágja majd a kamatokat, ahogy fokozódnak a világgazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek. Júliusban a Fed 2008 óta először vágta vissza a kamatrátát, és a Moody's Analitics szakértője szerint most már reálisan lehet arról beszélni, hogy akár negatív kamatok is jöhetnek az Egyesült Államokban.

A probléma viszont az, hogy a túlságosan laza monetáris politikák egyre kevésbé hatékonyak a gazdaságélénkítésben. A tartósan pumpált jegybankai szteroidok ugyanis olyan torzulásokat hoznak létre, amelyek túlságosan sérülékennyé teszik a pénzügyi rendszert, ráadásul egyre kevésbé járulnak hozzá a növekedéshez – mondta Eswar Prasad, a Cornell University professzora. A szakember szerint éppen ezért arra volna szükség, hogy a költségvetési politikák elkezdjék kiegyensúlyozni a monetáris hatásokat. Vagyis a kormányzatoknak sokkal nagyobb mértékben kellene beszállniuk a gazdaságélénkítésbe.