Meglepő anyagot találtak a talaj minőségének javítására

2019.10.17. 19:00

Használható-e az összeőrölt papír talajjavító szerként, azaz javíthatja-e a talaj egészségét? Az amerikaii Agrárkutató Szolgálat és a hadsereg szerint igen.

Az amerikai Agrárkutató Szolgálat (ARS) az amerikai hadsereg összefogott két nagy környezeti probléma együttes megoldásában: a papírhulladék ártalmatlanításában és a kiképzéstől sérült talaj feljavításában.

A szövetségi előírások szerint az amerikai hadsereg katonai dokumentumait a megsemmisítéskor finomra kell őrölni, ezáltal viszont újrahasznosításra alkalmatlanná válik az anyag. További probléma, hogy a hadsereg gyakorlatai kopárrá teszik a talajt a nehéz felszerelések felvonulásakor. A talaj eróziója viszont megnehezíti a fűfélék újratelepítését.

A közös kutatás során a porított vagy finoman őrölt papír talajjavító készítményként történő felhasználására összpontosítottak, amely javítja a talaj minőségét és a telepíteni kívánt fűfélék fejlődését is segíti a földeken a hadászati gyakorlatok után.

A kutatások során megbizonyosodtak arról, hogy a papír alkalmazása nem okoz környezeti problémákat.

A Kentucky-i Fort Campbellben és a georgiai Fort Benningben található kutatási terepen a kísérletek pozitív eredményt hoztak a növényzet hulladékpapírral történő helyreállításakor.

https://www.futurefarming.com/Resizes/560x420/PageFiles/51/15/1551/001/002_230_IMG_Kopievanpaper.jpg

Íme a talajjavító anyagként is használható porított papír, amely olcsó, jó minőségű szerves anyag
Fotó: Ryan Busby, amerikai hadsereg

A finoman őrölt papírról szóló közelmúltbeli tanulmányt Fort Polkban készítették. A kísérlet bebizonyította, hogy az ilyen típusú papírhulladék felhasználása a hadsereg gyakorlóterepein javítja a talaj minőségét, segíti az őshonos fűfélék gyors növekedését és egyben megoldást kínál a leselejtezett papírhulladék ártalmatlanítására is.

A kísérlet során javult az őshonos növényállomány: a nem kezelt területekhez képest a növényzet lefedettsége 45 százalékkal nagyobb volt azokon a részeken, ahol használták a papírörleményt.

A porrá őrölt papír használata környezetvédelmi szempontból is előnyös, mivel a növénytakaró helyreállítása megvédi a talajt az eróziótól, elősegíti a szén felhalmozódását a talajban és javítja a vadon élő állatok természetes élőhelyét - állítják a tudósok.

 

Forrás: Futurefarming.com