A pszichológus szerint egyre inkább elfogadjuk a műhúst

zabálás hamburger
Vágólapra másolva!
"Ha az emberek elfogadják, hogy sejtből tenyésztett húst esznek, az csökkenteni tudja a hagyományos hús iránti igényt, és ezzel több millió állatot menthetünk meg" - mondja Chris Bryant pszichológus, aki azt vizsgálja, hogy a fogyasztók hogyan vélekednek erről az új húsfajtáról, hogyan fogadják el azt.
Vágólapra másolva!

A pszichológus az angliai Bath-i Egyetemen végzett kutatásában azt vizsgálja, hogy a fogyasztók miként vélekednek a sejttenyésztett húsokról. Októberben ellátogatott Lengyelországba is, ahol a lengyel hírügynökségnek nyilatkozott.

- mondta Bryant az interjúban, melyben elmagyarázta azt is, hogy az ilyen hús sok tekintetben jobb, mint a hagyományos húst. Annyiból legalábbis mindenképpen, hogy nem kell állatokat leölni ahhoz, hogy hozzájussunk.

A fenntarthatóság a környezetvédelem szempontjából is előnyös.

Az ilyen hús előállítása során kevesebb üvegházhatású gázt termelünk, kevesebb vizet használunk és kisebb földterületet foglalunk el a takarmány-előállításhoz - jegyezte meg a kutató.

A sejtből tenyésztett hús elfogadását számos kutatás vizsgálta. Az egyik ilyen kutatás, amely Nagy-Britanniában készült, azt mutatja, hogy

a megkérdezettek mintegy 19 százaléka fogyasztana ilyen hústerméket. Az Egyesült Államokban ez az arány sokkal kedvezőbb, ott már háromból átlagosan két ember is bevállalná a műhúst.

- Jelenleg évente egymilliárd haszonállatot ölünk meg csak az Egyesült Királyságban. Ha a sejttenyésztett hús 19 százalékban helyettesíti a keresletet, akkor ebből 190 millió állatot tudunk megmenteni. Ha megtanuljuk, hogyan kell beszélnünk erről a húsról úgy, hogy az embereknek akár csak további egy százalékát meggyőzzük, akkor ezt a százalékot 19-ről 20-ra emelhetjük, amely további 10 millió állat életének a megmentésével jár - magyarázta Chris Bryant.

A pszichológus azt is hozzátette, hogy

amikor az emberek először hallják a sejtekből tenyésztett húst, gyakran aggodalommal vagy akár undorral gondolkodnak erről.

Ez elsősorban azért van, mert nem hallottak még róla.

A kutató elmondja, hogy beszélgetések során, például fókuszcsoportokban, ahogy az emberek megismerik a sejtből tenyésztett hús előállítását és annak előnyeit, sokkal kedvezőbben fogadják a műhúst.

Chris Bryant szerint, ha a sejtből tenyésztett hús nagyobb mértékben tennénk a kultúránk részévé, akkor egyre több ember fogyasztana ilyet, és a jövőben abszurdnak tekintenénk, hogy régen oly sok állatot leöltünk a húsáért.

Műhús vagy igazi? - hamarosan nem fogjuk érezni a különbséget Forrás: Shutterstock

A kutató szerint

hosszú távon furcsa vagy egzotikus fajokból is készíthetnek sejtből tenyésztett húst , melyeket egyébként nehéz háziasítani vagy már kihaltak.

- Határozottan igény lesz rájuk - mondja Chris Bryant. - A kutatási adatok azonban azt mutatják, hogy az embereket elsősorban az általuk már ismert hús fogyasztása érdekli. Tehát nem akarnak ló-, kutya- vagy macskahúst enni. Ezért a legnagyobb igény a tipikus állatfajokra lesz - mondja.

Forrás: Agropolska.pl