Egyre közelebb az első kereskedelmi űrutazás időpontja, de még ezt megelőzően megjelenhet a tőzsdén az első, erre az iparágra szakosodott cég, a Virgin Atlantic, amelynek bemutatkozását világszerte kiemelt figyelem előzi meg az értékpapír-piacokon. Az űrturizmus a szakértők szerint hatalmas fejlődésen mehet keresztül az előttünk álló évtizedekben - heti befektetési ötletek.

A társaság tőzsdei megjelenéséről eddig annyit lehetett tudni, hogy valamikor az utolsó negyedévben kerül rá sor. A napokban azonban az alapító brit milliárdos-üzletember, Richard Branson olyan nyilatkozatokat adott, hogy ezek az elképzelések a tervezettnél korábban – akár már a negyedév legelején - megvalósulhatnak.
A Virgin Galactic lesz az első űrturizmussal foglalkozó cég a tőzsdén. Branson üzleti terveiről nyilatkozva a CNBC-nek azt is elárulta, hogy a cégben az irányító többségi részesedést mindenképpen szeretné megőrizni, és nagyjából a társaság részvényeinek 51 százalékát fogja megtartani. Mindemellett azt is hangsúlyozta, hogy hosszú távra tervez, ezért nem fog a papírjaitól megválni.

Tesztrepülésen a Virgin Galactic űrrepülőgépe, a SpaceShip Two a kaliforniai Mojave-sivatag felettForrás: NOTIMEX/Mark Greenberg

Az üzletember a társaság növekedési stratégiáját körvonalazva aláhúzta, hogy több kontinensen is szeretnék elérhetővé tenni az űrutazást.Fontos mérföldkőhöz érkezett egyébként a Virgin Galactic júliusban, ekkor ugyanis bejelentették, hogy a további fejlődés érdekében összeolvadnak az ismert kockázatitőke-befektető, Chamath Palihapitiya Social Capital Hedosophia (SCH) nevű cégével. Az egyesülés révén egy 1,5 milliárd dollár értékű társaság jöhet létre. A Virgin Galactic a tranzakció lezárulta után jelenhet meg a New York-i parketten.
Már nincs messze a tőzsdei debütálásunk – mondta Branson a CNBC-nek adott interjújában abból az alkalomból, hogy a napokban már bemutatták azokat a speciális űrruházatokat is, amelyeket az Under Armour céggel közösen fejlesztettek ki.

Richard Branson, még 2008-ban a SpaceShip Two makettjévelForrás: AFP/Stan Honda

Palihapitiya pedig még júliusban azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy a Virgin Galactic a szoftvercégekéhez hasonló marzsokkal kecsegteti a befektetőket, azaz a társaság értékének jelentős növekedésére számít. Szerinte a hozam-kockázat arány nagyon vonzóvá teheti az űrturizmust, mint befektetési területet.
Az UBS prognózisa szerint ez az iparág egy évtized alatt 3 milliárd dolláros piaccá fejlődhet. Igaz, ma még csak gyerekcipőben jár.

A Virgin Galactic űrrepülőgépe a két pilótán kívül egyébként hat utast lesz képes a világűrbe repíteni. Egy jegy ára ugyan 250 ezer dollárba kerül majd, de a legfrissebb híradások szerint már 603-an szerepelnek a várólistán.

A Virgin Galactic űrrepülőgépe a 2016-os bemutatón a Mojave-sivatagi hangárbanForrás: (c) 2016 Mark Greenberg/Virgin Galactic/Mark Greenberg

Az első űrjáratok az új-mexikói Spaceport America légikikötőből fognak felszállni. Ám Branson komoly terveket dédelget, hiszen más kontinensekről is szeretné útnak indítani űrrepülőgépeit. Tárgyalásokat folytatunk arról, hogy Abu Dhabiban is kialakítsunk egy légikikötőt - közölte az üzletember –, de már Olaszország, Nagy-Britannia és Ausztrália is jelezte az érdeklődésétEmellett több ázsiai országról is szó van, ám mind közül a legizgalmasabb egy svédországi űrrepülőközpont lehetne, hiszen innen felszállva az északi fény látványa különleges élményt kölcsönözne egy űrrepülés számára.

A Virgin Galacticról tehát egyre több információt lehet megtudni, egyetlen dolgot azonban továbbra is hétpecsétes titokként kezel Branson. Mégpedig azt, hogy kit visz majd el magával az első űrutazásra, amelyre valamikor a jövő évben kerülhet sor.

Tájékoztatás
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!