Az IMF jelentősen javította a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését

görög témához Nemzetközi Valutaalap,  IMF Washington
The seal of the International Monetary Fund is seen on a headquarters building in Washington, DC on July 5, 2015. The euro was dropping against the dollar after early results of the Greece bailout referendum suggested the country rejected fresh austerity demands from EU-IMF creditors. AFP PHOTO/MANDEL NGAN / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Vágólapra másolva!
Új alapokra helyeződhet Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kapcsolata a magyar gazdaság fejlődésének köszönhetően - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter Washingtonban, miután találkozott Krisztalina Georgievával, az IMF új vezérigazgatójával.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium szombati közleménye szerint Varga Mihály azt mondta, hogy az IMF e héten nyilvánosságra hozott kiadványában

jelentősen javította a magyar gazdaságra vonatkozó korábbi előrejelzését: 2019-re a korábbinál 1 százalékponttal magasabb, 4,6 százalékos, 2020-ra pedig 3,3 százalékos gazdasági növekedést vetít előre.

Ezzel szemben a jelentés szerint az euróövezeti államok és Németország gazdasága tovább lassul - tette hozzá, kiemelve, hogy már a nemzetközi szakértők is Magyarországot és térségét tartják Európa egyik legversenyképesebb régiójának.

A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarország 2010 előtt segítségre szoruló ország volt, ma pedig az Európai Unió egyik legstabilabban fejlődő gazdasága. "Készen állunk tehát arra, hogy az elmúlt kilenc év tapasztalataival segítsük az IMF-et az új típusú gazdasági kihívások kezelésben" - fogalmazott.
Krisztalina Georgieva megválasztásával kapcsolatban Varga Mihály úgy vélekedett: az IMF-nek egy Európát, különösen Közép- és Kelet-Európát értő vezetője lett, aki nyitott szorosabb együttműködésre a térség országaival is.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a magyar gazdaság kimagasló teljesítményében és lendületének tartós megőrzésében fontos szerepet játszanak azok a kormányzati intézkedések, amelyeknek köszönhetően folyamatosan nő a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség, nőnek a bérek, bővül a fogyasztás és emelkedik a termelékenység, valamint a beruházások értéke - olvasható a közleményben.