A Mindenszentek és a Halloween a NAV adóellenőrök célkeresztjében

mécses
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezen a héten és a jövő héten ráerősít az egyes megyékben már korábban megkezdett, Mindenszentekhez kapcsolódó helyszíni adóellenőrzésekre. A virágárusok, koszorút és mécsest árusítók nem csak az üzletekben, de a kitelepüléseken is számíthatnak az adóellenőrök felbukkanására országszerte.
Vágólapra másolva!

A NAV revizorai

Dél-Budapesten 2019. október 21. és 31. között Budapesten ellenőrzik a koszorút-, virágot- és mécsest árusító vállalkozásokat,

illetve a Halloween ünnephez kapcsolódó ajándékkereskedőket.

Békés megyében 2019. október 24. és 27. között a Csabai Kolbászfesztiválon jelennek meg az adóhatóság munkatársai, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2019. október 28. és november 1. között Miskolcon, Kazincbarcikán, Sárospatakon, Mezőkövesden és Tiszaújvárosban vizsgálják a közelgő ünnephez kötődő kereskedőket, így a koszorút, virágot és mécsest árusítókat. Ugyanezt a kereskedői szegmenset vizsgálják Fejér megyében is, október 21. és 25. között, továbbá Heves megyében egész októberben.

Győr-Moson-Sopron megyében folytatódik az egész október hónapban tartó ellenőrzés a kerékpárszervizek, ruhatisztító üzletek és elektronikai készüléket javító műhelyek vonatkozásában.

Pest megyében 2019. november 3-ig a virágkereskedők kerülnek sorra, de ezen kívül október 31-ig a piaci árusok is számíthatnak a revizorok felbukkanására.

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2019. október 21. hétfőtől november 3. keddig a szolgáltatói szektort ellenőrzi a megyében. Vizsgálatok várhatóak a különböző javításokkal foglalkozó szervizeknél, a kulcsmásolóknál, valamint a tisztítással foglalkozó vállalkozásoknál.

Ezen felül azonban Somogy megye teljes területén külön is ellenőrzik a virágkereskedőket, a mécseseket árusítókat az üzletekben és a kitelepüléseken egyaránt.

A virág- és koszorúárusok és mécseseket árusítók nem csak a boltokban, de a kitelepüléseken is számíthatnak az adóhivatal ellenőrzéseire szerte az országban Forrás: Origo

Az ünnephez kötődő ellenőrzésekre kerül sor Vas megyében is. 2019. október 21. és 2019. november 3. között a virágkereskedelemmel, koszorúkötéssel, piaci kiskereskedelemmel foglalkozó adózókat ellenőrzik. Vas megyében ezen felül még október 31-ig tart az az ellenőrzéssorozat is, amelynek keretében október hónapban ellenőrzik a megye területén megszervezésre kerülő hétvégi rendezvényeken, vásárokon tevékenységet végző adózókat.

Végül Zala megyében is a virágkereskedőket, koszorúkötőket és a gyertyaárusokat ellenőrzik kiemelten 2019. október 21. és november 3. között.

Az ellenőrzések során a revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak (alkalmazottak) bejelentését, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgépek használatát, üzemeltetését vizsgálhatják. A pénztárgépekben rögzített adatok alapján egyes ellenőrzések esetében az adóhivatal folyamatosan vagy ismétlődően is nyomon követheti a bevételek alakulását. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatát is ellenőrizhetik az adóellenőrök. A revizorok sok esetben vizsgálják az áruk eredetét és a jövedéki termékek forgalmát is, egyes esetekben pedig forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A cikk a NAV adótraffipax oldala alapján készült, ahol sokkal részletesebb, akár településekre lebontott információk is találhatók.