6 százalék alá zuhanhat a kínai növekedés

2019.10.21. 16:30

Tovább lassulhat 2020-ban a kínai GDP növekedése. Olyannyira, hogy a Nemzetközi Valutaalap szerint a bővülés üteme lemehet 6 százalék alá. Ráadásul közben a világgazdaság teljesítménye az IMF szerint épp ellentétes trendet mutat majd.

Friss világgazdasági jelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) úgy számol, hogy a kínai gazdaság mindössze 5,8 százalékkal fog bővülni a következő évben. Ez pedig lassabb lenne, mint a 2019-re várt 6,1 százalék. Kína gazdasága egyébként az IMF számításai szerint tavaly 6,6 százalékkal nőtt.

Az elemzés legfőbb megállapítása tehát az, hogy a következő időszakban is folytatódni fog a kínai növekedés lassulásának trendje, amely néhány évvel ezelőtt elkezdődött – mondta a CNBC-nek Tao Zhang, az IMF ügyvezető helyettese.

Számos tényező nehezíti a kínai gazdaság növekedésétForrás: Imaginechina/Yu fangping - Imaginechina/Yu Fangping

Ráadásul az elmúlt néhány év világgazdasági folyamatai sem segítették a kínai gazdaságot. A kereskedelmi feszültségek, a geopolitikai nyomások, valamint a különböző bizonytalanságok egyaránt negatív hatást gyakoroltak a kínai gazdaságra – tette hozzá a szakember.

Mindazonáltal Zhang úgy látja, ez a lassabb ütemű kínai növekedés teljesen észszerű, tekintve hogy Kína egy folyamatos gazdasági átalakítás alatt áll, aminek értelmében a kormány igyekszik egy fenntarthatóbb pályára állítani a világ második legnagyobb gazdaságát. Ez azt jelenti, hogy sokkal kisebb mértékben szeretnének támaszkodni a hitelekből megvalósuló növekedésre, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnének a belső fogyasztásra.

Ez az átalakulás pedig Zhang szerint egy lassabb, de sokkal jobb minőségű gazdasági növekedést jelent Kína számára.

A belső fogyasztásra helyezne nagyobb hangsúlyt a kínai vezetésForrás: Imaginechina/Shan He

Pénteken derült ki egyébként, hogy a kínai gazdaság 6 százalékkal bővült az idei harmadik negyedévben, ami a leglassabb ütem volt 1992 első negyedéve óta.

A kínai növekedés lassulása azonban épp ellentéte az IMF által várt globális trendnek. A Valutaalap ugyanis úgy látja, a világgazdaság 2020-ban 3,4 százalékkal nőhet, szemben az idei évre várt 3 százalékkal – noha ez még mindig alatta lenne a tavaly realizált 3,6 százaléknak.

A jelentés készítői azonban hangsúlyozták, a mostani prognózis igencsak bizonytalan. Jelenleg ugyanis hatalmas és kiszámíthatatlan kockázati tényezők keringenek a globális gazdaságban, vagyis igen nehéz megmondani, pontosan hogy alakul majd a növekedés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK