Így menekült meg az európai gigabírságtól a Bonduelle

borsó
Zöldborsó
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság összesen 31,647 millió euró bírságot szabott ki a Coroos és a Groupe CECAB számára az európai versenyszabályok megsértése miatt. Bonduelle-t viszont nem bírságolták meg, mert az Európai Bizottság előtt feltárta a kartellt. A három cég több mint 13 éve kartellezett. A résztvevők elismerték részvételüket a kartellben.
Vágólapra másolva!

A kartellben részt vevő három vállalat célja a piaci pozíciójának megőrzése vagy megerősítése, az eladási árak fenntartása vagy növelése, a jövőbeni üzleti magatartásukkal kapcsolatos bizonytalanság csökkentése, valamint az értékesítési és kereskedelmi megállapodások ellenőrzése volt az előnyök érdekében. E cél elérése érdekében a vállalatok árakat állapítottak meg, megállapodtak a piaci részesedésről és mennyiségi kvótákról, megosztották az ügyfeleket és a piacokat, összehangolták ajánlataikat tenderekben és egymás közt kicserélték a kereskedelem szempontjából érzékeny információkat.

A jogsértés az egész Európai Gazdasági Térségre kiterjedt és 2000. január 19-től 2013. június 11-ig tartott a Bonduelle esetében, 2013. október 1-jéig a Coroos és a Groupe CECAB esetében.

Az Európai Bizottság vizsgálata kimutatta, hogy egyetlen jogsértés történt, amely három különálló megállapodást tartalmaz:

  • megállapodás a konzerv zöldségek, mint például zöldbab, zöldborsó, zöldborsó, sárgarépa és vágott zöldség védjegyes értékesítéséről az európai kiskereskedők számára;
  • megállapodás az európai kiskereskedők számára a kukoricakonzervek saját márkás értékesítéséről;
  • megállapodás mind a saját márkanév alatt, mind a saját márkanév alatt futó zöldségkonzervek kiskereskedők és a vendéglátóipar számára történő értékesítéséről, különösen Franciaországban

A Coroos csak az első megállapodásban vett részt, míg a Bonduelle és a Groupe CECAB mindháromban.

A három zöldségkonzerv gyártó 13 éven át egyeztette az árait és a piacait egymás között Forrás: Petr Kratochvil

Ugyanezen vizsgálat részeként az Európai Bizottság eljárást indított egy negyedik társaság, a Conserve Italia ellen is. A mostani határozat ezért nem érinti a Conserve Italia-t, a társaság vizsgálata a szokásos kartell eljárás szerint folytatódik.

Az Európai Bizottság a 2006-ban nyilvánosságra hozott bírságenyhítési szabályai alapján a Bonduelle teljes mentességet kapott a kartell Európai Bizottság előtti feltárása miatt,

amivel mintegy 250 millió eurós bírságot került el.

A Coroos és a Groupe CECAB pedig csökkentett bírságot kapott a vizsgálatban való együttműködésük miatt. Ezenkívül az Európai Bizottság 10 százalékkal csökkentette a bírságot, mivel a cégek elismerték a kartellben való részvételüket és az ezzel kapcsolatos felelősségüket.

Forrás: Freshplaza.com