A világ megújuló energiáinak kapacitása 50 százalékkal nőhet 2019 és 2024 között – közölte jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség. A szervezet szerint következő évek növekedése elsősorban a napenergia bővülő kiaknázásnak lesz köszönhető.

Hatalmas növekedés előtt állhatnak a globális megújuló energia kapacitások – véli a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A szervezet becslései szerint 2019 és 2024 között 1200 gigawattos is lehet a bővülés, ami nagyjából 50 százalékos erősödésnek felelne meg. Tavaly ugyanis a megújulók kapacitása éppen meghaladta a 2500 gigawattot, miközben az IEA úgy számol, hogy ez az érték 2024-re fölmehet 3700 gigawattra is – írja a CNBC.

A napelemek hajthatják a következő évek megújuló kapacitás növekedésétForrás: AFP/Imaginechina/Xu Zheng

A kapacitás egyébként a lehetséges termelés maximumát jelöli, és nem azt a mennyiséget, amelyet jelenleg valóban megtermelnek megújuló forrásokból.

Az egyes területeket nézve a napelemekhez köthető energiatermelés adná a várt növekedés közel 60 százalékát. A szélenergia-szektor összesen 29 százalékkal járulna hozzá a várt bővüléshez.

Összességében a megújuló energiák részaránya a világ teljes energiatermelésében a jelenlegi 26 százalékról 30 százalékra emelkedhet 2024-re. „Bár a megújulók jelenleg is a világ második legnagyobb elektromos áram forrásának számítanak, tovább kell fokozni a térnyerésüket, ha el kívánjuk érni a hosszú távú klíma-, levegő minőségi, valamint energia-hozzáférési célokat" – mondta Faith Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

Drága és időigényes lesz a globális energiamix átalakításaForrás: AFP/Xinhua News Agency/Zhao Ge

Idén egyébként a megújulók kapacitásának növekedése 12 százalékos lehet, ami komoly javulás lenne a tavalyi stagnálás után – derül ki a jelentésből. Az idei bővülés elsősorban a napelemek gyors terjedésének köszönhető az Európai Unióban, de a jelentés kiemelte még az egyre erősebb indiai piacot, valamint a telepítési „robbanást" Vietnámban. Emellett az úgynevezett onshore szélenergia iparága is érezhetően hozzájárul a növekedéshez.

Noha az IEA jelentése igencsak optimistának tekinthető, némileg árnyalja a képet a UBS júliusban közzétett elemzése. A pénzintézet ugyanis hangsúlyozta, hogy tavaly a globális energiakereslet 2010 óta nem látott ütemben emelkedett, és hogy a legtöbb energiaforrás iránt (beleértve a fosszilis tüzelőanyagokat is) még tovább fog nőni a kereslet. A UBS következtetése végső soron az volt, hogy bár a megújuló energiaforrások kínálata gyors ütemben emelkedik majd, a teljes képet nézve a diverzifikáció igencsak drága és időigényes lesz.