Komoly szárnyalás előtt állnak a megújuló energiaforrások

Napenergia, napelem
--FILE--Chinese workers install solar panels at a photovoltaic power station in Huaibei city, east China's Anhui province, 24 April 2018. China's power generation rose 7.4 percent in the first nine months of 2018, with electricity from nuclear and wind power facilities expanding at a fast pace in September. The growth in the first three quarters was 0.3 percentage points lower than the first eight months, the National Development and Reform Commission said Wednesday (24 October 2018). In September, electricity from hydropower plants rose 4.1 percent. Nuclear and wind power production surged 12.8 percent and 13.5 percent, respectively. Power consumption in the first nine months rose 8.9 percent, 2 percentage points faster than the same period of last year, but slightly slower than 9 percent for the first eight months of this year. The slowdown in power production and consumption came amid slightly slower economic growth. China's economy expanded 6.7 percent in the first three quarters, down from 6.8 percent in the first half but staying above the government's annual target of around 6.5 percent.
Vágólapra másolva!
A világ megújuló energiáinak kapacitása 50 százalékkal nőhet 2019 és 2024 között – közölte jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség. A szervezet szerint következő évek növekedése elsősorban a napenergia bővülő kiaknázásnak lesz köszönhető.
Vágólapra másolva!

Hatalmas növekedés előtt állhatnak a globális megújuló energia kapacitások – véli a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

A szervezet becslései szerint 2019 és 2024 között 1200 gigawattos is lehet a bővülés, ami nagyjából 50 százalékos erősödésnek felelne meg.

Tavaly ugyanis a megújulók kapacitása éppen meghaladta a 2500 gigawattot, miközben az IEA úgy számol, hogy ez az érték 2024-re fölmehet 3700 gigawattra is – írja a CNBC.

A napelemek hajthatják a következő évek megújuló kapacitás növekedését Forrás: AFP/Imaginechina/Xu Zheng

A kapacitás egyébként a lehetséges termelés maximumát jelöli, és nem azt a mennyiséget, amelyet jelenleg valóban megtermelnek megújuló forrásokból.

Az egyes területeket nézve a napelemekhez köthető energiatermelés adná a várt növekedés közel 60 százalékát. A szélenergia-szektor összesen 29 százalékkal járulna hozzá a várt bővüléshez.

Összességében a megújuló energiák részaránya a világ teljes energiatermelésében a jelenlegi 26 százalékról 30 százalékra emelkedhet 2024-re. „Bár a megújulók jelenleg is a világ második legnagyobb elektromos áram forrásának számítanak, tovább kell fokozni a térnyerésüket, ha el kívánjuk érni a hosszú távú klíma-, levegő minőségi, valamint energia-hozzáférési célokat" – mondta Faith Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

Drága és időigényes lesz a globális energiamix átalakítása Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Zhao Ge

Idén egyébként a megújulók kapacitásának növekedése 12 százalékos lehet, ami komoly javulás lenne a tavalyi stagnálás után – derül ki a jelentésből.

Az idei bővülés elsősorban a napelemek gyors terjedésének köszönhető az Európai Unióban, de a jelentés kiemelte még az egyre erősebb indiai piacot, valamint a telepítési „robbanást" Vietnámban.

Emellett az úgynevezett onshore szélenergia iparága is érezhetően hozzájárul a növekedéshez.

Noha az IEA jelentése igencsak optimistának tekinthető, némileg árnyalja a képet a UBS júliusban közzétett elemzése. A pénzintézet ugyanis hangsúlyozta, hogy tavaly a globális energiakereslet 2010 óta nem látott ütemben emelkedett, és hogy a legtöbb energiaforrás iránt (beleértve a fosszilis tüzelőanyagokat is) még tovább fog nőni a kereslet. A UBS következtetése végső soron az volt, hogy bár a megújuló energiaforrások kínálata gyors ütemben emelkedik majd, a teljes képet nézve a diverzifikáció igencsak drága és időigényes lesz.