Sokkal olcsóbb lesz a bankokban eurót felvenni decembertől

új euró bankjegyek, 100, 200
Vágólapra másolva!
Olcsóbban, akár a jelenlegi díj harmadáért lehet majd eurót átutalni vagy készpénzben felvenni 2019. december 15-étől. Az euró utalások díját forintban adják meg a magyar bankok. Erre uniós rendelet kötelezi őket - tudta meg Azénpénzem.hu.
Vágólapra másolva!

Már több bank is közzétette új feltételeit az uniós országokba euróban indított átutalások, illetve a kinti készpénzfelvétel december közepén életbe lépő díjairól. Például a CIB Eco számláját használók az elektronikus csatornák (netbank, mobilbank) igénybevétele esetében maximum nem egészen 7 ezer forintot fizetnek majd a mostani 168 ezer forint helyett. Uniós országban levő bankjegykiadókból (ATM) a Budapest Bank ügyfeleire például 100 euró felvételekor a jelenlegi közel 1,9 ezer forint helyett 622 forintot terhel, melyhez még hozzájön a pénzügyi tranzakciós illeték 6 ezrelékes összege is.

Forrás: Azenpenzem.hu

Az árcsökkenés oka egy frissen meghozott uniós szabályozás.

Az euróövezeti tagállamok közötti határokon átnyúló, euróban történő fizetések díjai a korábbi uniós fellépés hatására jelentős mértékben – az esetek túlnyomó többségében jelentéktelen szintre – csökkentek.

Az idén hatályba lépő újabb rendelkezés indoklása szerint viszont

mindez nem volt elég a költségek általános leszorításához, hiszen az összes unión belüli pénzmozgásnak 80 százaléka nem az euróövezeti országok között zajlik.

A határokon átnyúló fizetések díjai pedig a legtöbb euróövezeten kívüli tagállamban továbbra is túlzottan magasak maradtak annak ellenére, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban működő pénzforgalmi szolgáltatók ugyanazt a hatékony és alacsony költséggel járó infrastruktúrát vehetik igénybe, mint az euróövezeten belül működő pénzforgalmi szolgáltatók.

Az euró készpénzfelvétele az unióban, illetve az oda történő átutalás díja belföldi szintűre csökken 2019. december 15-től Forrás: AFP/Arne Dedert

Eddig csak a bankok egy része tette közzé a változásokat, de tekintettel arra, hogy az ügyfelek számára kedvező irányú a módosítás, akár az utolsó pillanatban is megjelenhetnek az uniós elvárásoknak megfelelő új feltételek.

A 2019. december 15-én hatályba lépő rendelet szerint a „pénzforgalmi szolgáltatót úgy kell tekinteni, hogy abban a tagállamban működik, amelyben szolgáltatásait a pénzforgalmi szolgáltatást igénybe vevőnek nyújtja".

Így az euróban indított átutalás egy másik uniós országba nem lehet drágább az országon belüli forintátutalásnál.

Ugyanez az egységesítés vonatkozik a külföldi ATM-ek használatának díjazására is.

A bankok, számlacsomagok, csatornák és egyebek alapján igencsak eltérő díjak között nem könnyű eligazodni, de az eddig már közzétett változtatások alapján egyértelmű, hogy minden esetben jókorát csökkennek majd a díjak – akár nullára is.

Forrás: Azenpenzem.hu