A múlt héten összességében elég hektikusan mozogtak a tőzsdék, de a forint a brexit-megállapodás hírére erődösni tudott. Jó teljesítményt nyújtott az OTP és a Richter is, ám a hazai részényeknek a hamarosan kezdődő gyorsjelentési szezon adhat majd igazán lendületet a szakértők szerint. 

Kissé rázós napok után 1,2 százalékos emelkedéssel zárta a múlt hetet a BUX. A hét elején gyorsan felszaladt 40.800 pont közelébe, a hét közepén visszaesett 40.300 pontra, de pénteken már 40.800 pont felett zárt. A hazai részvények részben a nemzetközi trendekkel mozogtak együtt, azonban egyes részvények jó teljesítménye miatt a felső tartományban teljesített a hazai tőzsdeindex.

Miután az előző pénteken az OTP kitört a korábbi ellenállási szint alól, nagy lendülettel a 13.000 forintos szintet is könnyedén áttörte, kedden pedig 20 forinttal a történelmi csúcsa alatt, 13.230 forintnál fogyott el a lendülete. A hét második felében többször is visszatesztelte a 13.000 forintos szintet, sőt be is nézett alá, de a hetet így is felette zárta, ami 0,9 százalékos emelkedést jelentett. Az OTP emelkedését támogatta, hogy a JP Morgan 15.800-ról 17.000 forintra emelte a célárfolyamát, emellett a nagy amerikai bankok többsége várakozások feletti harmadik negyedéves eredményről számolt be.

A múlt héten kitört az OTPForrás: MTI/Manek Attila

A Mol lendülete 2900 forintnál fogyott el, ahonnan visszazuhant 2800 forint közelébe, de innen felpattanva a heti vesztesége egy százalék volt. Miután megszűnt az eladói nyomás, mindent elsöprő erővel tört felfelé a Richter, amely több ellenállást, a lefelé mutató trendet, sőt az 5000 forintot is áttörve, 5155 forinton zárta a hetet, ezzel közel 7 százalékos nyereséggel örvendeztetve meg a befektetőket. A jó szériához ez esetben is hozzájárult, hogy a JP Morgan 6030-ról 6300 forintra emelte a gyógyszergyári papír célárfolyamát.
A Magyar Telekom pedig 2,1 százalékkal lépett feljebb. Mivel a hazai részvények továbbra is mélyen alulértékeltek, a hamarosan induló hazai gyorsjelentési szezon adhat új lendületet az emelkedésnek.

A brexit hatására erősödött a forint

Többnyire nemzetközi események mozgatták a forint árfolyamát is, amely nagyot erősödött annak hatására, hogy bejelentették a brit kiválással kapcsolatos megállapodást. A hazai fizetőeszköz pénteken már megközelítette a 330-as szintet az euróval szemben, míg a dollár ellenében 297-ig erősödött. Így egy hét alatt 0,4 százalékkal erősödött az euróval, valamint 1,9 százalékkal a dollárral szemben.

A devizapiacokon a hét nyertese az angol font volt a megállapodás hatására, ami magával húzta az eurót is, így a közös deviza 1,1 százalékkal erősödött a zöldhasúval szemben. A dollárt gyengítette néhány, a vártnál gyengébb amerikai makrogazdasági adat is. A kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés egyaránt váratlan visszaesést mutatott, ami azt jelzi, hogy már az amerikai gazdaság is egyre kevésbé ellenálló a kereskedelmi háborúval szemben.

Hétfőn pihenőt tartottak a nemzetközi részvénypiacok az előző heti szárnyalás után, mivel a befektetők elbizonytalanodtak az amerikai-kínai megállapodással kapcsolatban, ugyanis Kína jelezte, hogy annak hivatalos megkötése előtt további tárgyalásokat lát szükségesnek.

A brexit-megállapodás jót tett a forint árfolyamánakForrás: Shutterstock

Szintén elbizonytalanította a befektetőket, hogy az Európai Unió (EU) jelezte: további tárgyalások szükségesek a brexit megállapodással kapcsolatban. Mindezek hatására 0,2-0,4 százalékkal estek az európai és 0,1 százalék körül az amerikai indexek. A befektetők az induló gyorsjelentésekre vártak, a várakozások szerint az S&P 500-at alkotó cégek összesen 3,2 százalékos profitcsökkenésről számolhatnak be a mostani gyorsjelentési szezonban.

Kedden nagyot mentek a részvénypiacok a többnyire robusztus amerikai vállalati eredmények és a megállapodásos brexit növekvő esélye miatt. A tengerentúlon a JP Morgan, a Citigroup, a Johnson & Johnson, a UnitedHealth és a Blackrock eredménye is meghaladta a várakozásokat, sőt, néhányan még az előrejelzéseiket is javították, ami magával húzta a vártnál gyengébb eredményekről beszámoló Goldman Sachsot és Wells Fargót is.

Hirtelen irányváltások a tőzsdéken

Ekkor már szignifikánsan közeledtek a brit kilépéssel kapcsolatos vélemények is, az EU főtárgyalója is látott esélyt a megállapodásra. Ez pedig újabb lendületet adott a tőzsdéknek, amelyek az öreg kontinensen az FTSE 100 kivételével többnyire 1 százalék felett emelkedtek, a tengerentúlon pedig 0,9-1,2 százalékkal kerültek feljebb a vezető indexek. Az FTSE 100 ugyan esett a font szárnyalása miatt, azonban a belföldi kitettségű cégeket inkább tartalmazó FSE 250 nagyot emelkedett.

Azután felemás napjuk volt a részvénypiacoknak szerdán, mivel ellentétes hatások mozgatták a tőzsdéket. Noha a tárgyalófelek optimista nyilatkozatokat tettek a rendezett brit kilépésről, továbbra is fennállnak bizonytalanságok, így az, hogy a brit parlament elfogadja-e az aláírás előtt álló megállapodást, ezért a befektetők visszafogottan várták a tárgyalások végét. Kissé elbizonytalanította a befektetőket, hogy az amerikai képviselők a hongkongi tüntetők védelméről hoznának törvényt, amit Kína a belügyeibe való beavatkozás miatt ellenez, hátráltatva a kereskedelmi megállapodást. Ugyancsak negatív hír volt, hogy a várakozásokkal szemben visszaesett az amerikai kiskereskedelmi forgalom, mivel eddig a fogyasztás volt az amerikai gazdaság legfőbb támasza.Ezzel szemben a Bank of America és a United Airlines vártnál jobb eredménye, valamint az európai autóeladások szeptemberi megugrása javította a hangulatot. Összességében az európai tőzsdék vegyesen, az amerikaiak kisebb eséssel zártak.

Eddig többségében jó eredményket publikáltak az S&P 500 cégei a gyorsjelentési szezonbanForrás: AFP/Bryan R. Smith

Csütörtökön hullámvasutaztak a nemzetközi tőzsdék, a hirtelen irányváltásokat döntően a brexittel kapcsolatos hírek okozták. Kilőttek az európai indexek, miután az EU és a brit miniszterelnök bejelentették, hogy sikerült a megállapodás. Az indexek többsége egy százalékos mértékben emelkedett, majd innen lefordultak, miután az ellenzéki pártok mellett a többségi támogatáshoz szükséges északír unionista párt (DUP) is elutasította annak elfogadását, így kétséges volt, hogy a brit parlament szombati ülésén elfogadják-e az új megállapodást, miközben az unió összes tagállama elfogadta. Az európai tőzsdék többsége végül eséssel zárta a napot. Nagyot ralizott viszont az Ericsson a vártnál jobb eredmények hatására.

Zuhant a Boeing és a Johnson & Johnson

Az amerikai piacokat a továbbra is döntően a vártnál jobb vállalati gyorsjelentések húzták fel, így a Morgan Stanley és a Netflix számai. Az amerikai befektetők kedvezően fogadták a brexit megállapodást, valamint azt, hogy Törökország tűzszünetet jelentett be Szíriában.

Zuhant a Boeing árfolyamaForrás: Wikimedia

Az S&P500 indexhez tartozó társaságok közül eddig 63 tette közzé harmadik negyedéves számait, és a jelentések 82,5 százaléka meghaladta a várakozásokat.Az emelkedést ugyanakkor visszafogta a vártnál gyengébb ipari termelés és a Philadelphia Fed index, így az amerikai tőzsdék mérsékelt, 0,1-0,4 százalékos emelkedéssel zártak csütörtökön.
Majd pénteken újra estek - 0,4-1 százalékkal - a vezető amerikai indexek egyes negatív vállalati hírek miatt. A Boeing 6,8 százalékkal alcsonyabban zárta a pénteki kereskedést, mivel kiderült: a cég félrevezethette az FAA repülési hatóságot. A Johnson & Johnson pedig 6,2 százalékot esett, miután a társaság termékvisszahívásra kényszerült egy babahintőporánál, ugyanis az rákkeltő hatású azbesztet tartalmazhatott.

A múlt héten összességében ellentétes mozgásokat hajtottak végre az európai indexek, az exportvezérelt DAX 1 százalékkal emelkedett, azonban a FTSE 100 1,3 százalékkal süllyedt az erősödő font hatására. A vezető amerikai indexek a -0,2 és a +0,5 százalék közötti tartományban mozogtak.