A gyorsjelentési szezon adhat lendületet a hazai részvényeknek

stocks Horizontal
Traders work on the floor at the closing bell of the Dow Industrial Average at the New York Stock Exchange on September 14, 2017 in New York. The Dow edged to a fresh record Thursday, while the S&P 500 and Nasdaq pulled back from all-time peaks as industrial and technology shares moved in opposite directions. Analysts described the stock movements as indicative of bets shifting away from tech high-flyers to sectors that have not done as well. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
A múlt héten összességében elég hektikusan mozogtak a tőzsdék, de a forint a brexit-megállapodás hírére erődösni tudott. Jó teljesítményt nyújtott az OTP és a Richter is, ám a hazai részényeknek a hamarosan kezdődő gyorsjelentési szezon adhat majd igazán lendületet a szakértők szerint. 
Vágólapra másolva!

Kissé rázós napok után 1,2 százalékos emelkedéssel zárta a múlt hetet a BUX.

A hét elején gyorsan felszaladt 40.800 pont közelébe, a hét közepén visszaesett 40.300 pontra, de pénteken már 40.800 pont felett zárt.

A hazai részvények részben a nemzetközi trendekkel mozogtak együtt, azonban egyes részvények jó teljesítménye miatt a felső tartományban teljesített a hazai tőzsdeindex.

Miután az előző pénteken az OTP kitört a korábbi ellenállási szint alól, nagy lendülettel a 13.000 forintos szintet is könnyedén áttörte, kedden pedig 20 forinttal a történelmi csúcsa alatt, 13.230 forintnál fogyott el a lendülete. A hét második felében többször is visszatesztelte a 13.000 forintos szintet, sőt be is nézett alá, de a hetet így is felette zárta, ami 0,9 százalékos emelkedést jelentett.

Az OTP emelkedését támogatta, hogy a JP Morgan 15.800-ról 17.000 forintra emelte a célárfolyamát,

emellett a nagy amerikai bankok többsége várakozások feletti harmadik negyedéves eredményről számolt be.

A múlt héten kitört az OTP Forrás: MTI/Manek Attila

A Mol lendülete 2900 forintnál fogyott el, ahonnan visszazuhant 2800 forint közelébe, de innen felpattanva a heti vesztesége egy százalék volt. Miután megszűnt az eladói nyomás,

mindent elsöprő erővel tört felfelé a Richter,

amely több ellenállást, a lefelé mutató trendet, sőt az 5000 forintot is áttörve, 5155 forinton zárta a hetet, ezzel közel 7 százalékos nyereséggel örvendeztetve meg a befektetőket. A jó szériához ez esetben is hozzájárult, hogy a JP Morgan 6030-ról 6300 forintra emelte a gyógyszergyári papír célárfolyamát.
A Magyar Telekom pedig 2,1 százalékkal lépett feljebb. Mivel a hazai részvények továbbra is mélyen alulértékeltek, a hamarosan induló hazai gyorsjelentési szezon adhat új lendületet az emelkedésnek.

A brexit hatására erősödött a forint

Többnyire nemzetközi események mozgatták a forint árfolyamát is, amely

nagyot erősödött annak hatására, hogy bejelentették a brit kiválással kapcsolatos megállapodást.

A hazai fizetőeszköz pénteken már megközelítette a 330-as szintet az euróval szemben, míg a dollár ellenében 297-ig erősödött. Így egy hét alatt 0,4 százalékkal erősödött az euróval, valamint 1,9 százalékkal a dollárral szemben.

A devizapiacokon a hét nyertese az angol font volt a megállapodás hatására, ami magával húzta az eurót is, így a közös deviza 1,1 százalékkal erősödött a zöldhasúval szemben. A dollárt gyengítette néhány, a vártnál gyengébb amerikai makrogazdasági adat is. A kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés egyaránt váratlan visszaesést mutatott, ami azt jelzi, hogy

már az amerikai gazdaság is egyre kevésbé ellenálló a kereskedelmi háborúval szemben.

Hétfőn pihenőt tartottak a nemzetközi részvénypiacok az előző heti szárnyalás után, mivel a befektetők elbizonytalanodtak az amerikai-kínai megállapodással kapcsolatban, ugyanis Kína jelezte, hogy annak hivatalos megkötése előtt további tárgyalásokat lát szükségesnek.

A brexit-megállapodás jót tett a forint árfolyamának Forrás: Shutterstock

Szintén elbizonytalanította a befektetőket, hogy az Európai Unió (EU) jelezte: további tárgyalások szükségesek a brexit megállapodással kapcsolatban. Mindezek hatására 0,2-0,4 százalékkal estek az európai és 0,1 százalék körül az amerikai indexek. A befektetők az induló gyorsjelentésekre vártak, a várakozások szerint az S&P 500-at alkotó cégek összesen 3,2 százalékos profitcsökkenésről számolhatnak be a mostani gyorsjelentési szezonban.

Kedden nagyot mentek a részvénypiacok a többnyire robusztus amerikai vállalati eredmények és a megállapodásos brexit növekvő esélye miatt. A tengerentúlon a JP Morgan, a Citigroup, a Johnson & Johnson, a UnitedHealth és a Blackrock eredménye is meghaladta a várakozásokat, sőt, néhányan még az előrejelzéseiket is javították, ami magával húzta a vártnál gyengébb eredményekről beszámoló Goldman Sachsot és Wells Fargót is.

Hirtelen irányváltások a tőzsdéken

Ekkor már szignifikánsan közeledtek a brit kilépéssel kapcsolatos vélemények is, az EU főtárgyalója is látott esélyt a megállapodásra. Ez pedig újabb lendületet adott a tőzsdéknek, amelyek az öreg kontinensen az FTSE 100 kivételével többnyire 1 százalék felett emelkedtek, a tengerentúlon pedig 0,9-1,2 százalékkal kerültek feljebb a vezető indexek. Az FTSE 100 ugyan esett a font szárnyalása miatt, azonban a belföldi kitettségű cégeket inkább tartalmazó FSE 250 nagyot emelkedett.

Azután felemás napjuk volt a részvénypiacoknak szerdán, mivel ellentétes hatások mozgatták a tőzsdéket. Noha a tárgyalófelek optimista nyilatkozatokat tettek a rendezett brit kilépésről, továbbra is fennállnak bizonytalanságok, így az, hogy a brit parlament elfogadja-e az aláírás előtt álló megállapodást, ezért a befektetők visszafogottan várták a tárgyalások végét. Kissé elbizonytalanította a befektetőket, hogy az amerikai képviselők a hongkongi tüntetők védelméről hoznának törvényt, amit Kína a belügyeibe való beavatkozás miatt ellenez, hátráltatva a kereskedelmi megállapodást. Ugyancsak negatív hír volt, hogy

a várakozásokkal szemben visszaesett az amerikai kiskereskedelmi forgalom, mivel eddig a fogyasztás volt az amerikai gazdaság legfőbb támasza.

Ezzel szemben a Bank of America és a United Airlines vártnál jobb eredménye, valamint az európai autóeladások szeptemberi megugrása javította a hangulatot. Összességében az európai tőzsdék vegyesen, az amerikaiak kisebb eséssel zártak.

Eddig többségében jó eredményket publikáltak az S&P 500 cégei a gyorsjelentési szezonban Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Csütörtökön hullámvasutaztak a nemzetközi tőzsdék, a hirtelen irányváltásokat döntően a brexittel kapcsolatos hírek okozták. Kilőttek az európai indexek, miután az EU és a brit miniszterelnök bejelentették, hogy sikerült a megállapodás. Az indexek többsége egy százalékos mértékben emelkedett, majd innen lefordultak, miután az ellenzéki pártok mellett a többségi támogatáshoz szükséges északír unionista párt (DUP) is elutasította annak elfogadását, így kétséges volt, hogy a brit parlament szombati ülésén elfogadják-e az új megállapodást, miközben az unió összes tagállama elfogadta. Az európai tőzsdék többsége végül eséssel zárta a napot. Nagyot ralizott viszont az Ericsson a vártnál jobb eredmények hatására.

Zuhant a Boeing és a Johnson & Johnson

Az amerikai piacokat a továbbra is döntően a vártnál jobb vállalati gyorsjelentések húzták fel, így a Morgan Stanley és a Netflix számai. Az amerikai befektetők kedvezően fogadták a brexit megállapodást, valamint azt, hogy Törökország tűzszünetet jelentett be Szíriában.

Zuhant a Boeing árfolyama Forrás: Wikimedia

Az S&P500 indexhez tartozó társaságok közül eddig 63 tette közzé harmadik negyedéves számait, és a jelentések 82,5 százaléka meghaladta a várakozásokat.

Az emelkedést ugyanakkor visszafogta a vártnál gyengébb ipari termelés és a Philadelphia Fed index, így az amerikai tőzsdék mérsékelt, 0,1-0,4 százalékos emelkedéssel zártak csütörtökön.
Majd pénteken újra estek - 0,4-1 százalékkal - a vezető amerikai indexek egyes negatív vállalati hírek miatt. A Boeing 6,8 százalékkal alcsonyabban zárta a pénteki kereskedést, mivel kiderült: a cég félrevezethette az FAA repülési hatóságot. A Johnson & Johnson pedig 6,2 százalékot esett, miután a társaság termékvisszahívásra kényszerült egy babahintőporánál, ugyanis az rákkeltő hatású azbesztet tartalmazhatott.

A múlt héten összességében ellentétes mozgásokat hajtottak végre az európai indexek, az exportvezérelt DAX 1 százalékkal emelkedett, azonban a FTSE 100 1,3 százalékkal süllyedt az erősödő font hatására. A vezető amerikai indexek a -0,2 és a +0,5 százalék közötti tartományban mozogtak.