A postánál, az állami vasúti- és közúti személyszállításban és a szintén állami fenntartású víziközmű cégeknél várható az átlagot meghaladó béremelés a közeljövőben - tudta meg a Magyar Nemzet. A cél az, hogy az állami szektor dolgozóinak fizetését a versenyszféra szintjére hozzák.

A Magyar Nemzet birtokába került egy, a Dávid Ilonának, a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (Stratosz) elnökének küldött levél alapján a lap azt írja, éves szinten, jóval a nemzetgazdasági átlagot meghaladó bérfejlesztésre tesznek javaslatot a szakszervezetek az állami szektorban. A lap szerint a bérrendezésre óriási szükség van, ám a fenntartó (vagyis az állam) beavatkozása nélkül ez nem lenne megoldható.

A szakszervezetek arra figyelmeztetnek, ha nem történik jelentős bérrendezés a közeljövőben, félő, hogy az állami szektor alkalmazottai idővel a jobb fizetéssel kecsegtető multikhoz, vagy kis- és nagykereskedőkhöz váltanak. Pedig a közszolgáltatások fenntartása - a kevés munkaerő miatt - már most is egyre nagyobb nehézségekbe ütközik - részletezte Magyar Nemzet.

Átlagot meghaladó béremelés jöhet az állami szférábanForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tervek összhangban állnak a kormányzati szereplők korábbi nyilatkozataival is. A keresetek mielőbbi rendezése, valamint ennek mentén a munkavállalók kiszámítható jövőképének megteremtése érdekében még októberben kérik a szakszervezetek a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának összehívását.

A postai dolgozók és a vasúti- és közúti személyszállítók körében, valamint a víziközmű-ágazatban más és más területen szükséges a beavatkozás. A cikk szerint a közösségi közlekedésben, vagyis a tömegközlekedésben, a 2020. évre olyan bérmegállapodásra van szükség, amely a belső bérfelzárkóztatásra külön forrást állapít meg. A vasúti közlekedésben továbbra is igény mutatkozik egy középtávú megállapodás megkötésére.

A személyszállításban, a postánál és a víziközmű-ágazatban is óriási szükség van a felzárkóztatásraForrás: MTI/Varga György

A postai dolgozók körében ezzel szemben a postahivatalok bezárásának megakadályozása és a bérfejlesztés a két elsődleges szempont. A vízközművek dolgozóinak a következő két évre két számjegyű keresetfejlesztéssel garantálnák a foglalkoztatás stabilitását.

A Magyar Nemzet felidézte: az állami vállalatoknál idén járt le a 2017-től 2019-ig szóló, átlagosan harmincszázalékos bérfejlesztéssel járó megállapodás. A kormány korábban ígéretet tett arra, hogy ennek végrehajtását követően újra tárgyalóasztalhoz ül az érintettekkel, és nem zárkózik el egy újabb, többéves felzárkóztatási programtól sem.