Bemutatták az első afrikai gyártású okostelefonokat

Mara Group, Mara Phones, az első afrikai gyártású okostelefonokat gyártó cég, Mara X
Vágólapra másolva!
Ruandában bemutatták a világ első, ténylegesen is afrikai gyártásban készülő okostelefonjait. A dubaji székhelyű Mara Group elektronikai divízója az olcsóbb Samsung-készülékek vetélytársainak szánja az új modelleket.
Vágólapra másolva!

A vállalat rögtön két modell, a Mara X és a Mara Z gyártását kezdi meg. Különlegességük, hogy ezek az első olyan okostelefonok, amelyek Afrikában készülnek, helyi felhasználásra szánják azokat, de nem a kínai belépőszint termékei. Előbbit 175.750 ruandai frankért (kb. 60 ezer forint), utóbbit 120.250-ért (kb. 42 ezer forint) lehet majd megvásárolni - írja az Africanews.

A modelleket a legolcsóbb Samsung készülékek vetélytársának szánják. Ezekhez egyékbént már kb. 20 ezer forintnak megfelelő áron hozzá lehet jutni, a márkajelzés nélkül darabokhoz pedig még olcsóbban. A Mara Group elnök-vezérigazgatója szerint ők viszont azokat a vásárlókat célozzák meg, akik hajlandók némileg többet fizetni a minőségért. A készülékek közel 6 colos kijelzővel készülnek, és a Google Android operációs rendszerét használják.

A Mara Group neve alatt készülnek az első, afrikai gyártású okostelefonok Forrás: Mara Phones

A vállalat vezetője hangsúlyozta: cégük az első olyan, amely a teljes gyártási folyamatot helyben végzi el. Igaz, hogy készülékeket állít elő Egyiptom, Etiópia, Algéria és Dél-Afrika is, ám oda a komponensek egy része importként érkezik, és ott csak az összeszerelést végzik.

A cégvezető szerint a gyártást előkészítő beruházás költsége 24 millió dollár volt, az üzem napi 1200 telefon előállítására képes.

Az átadáson részt vett a ruandai államfő is, aki reményét fejezte ki, hogy ezáltal megnő az országban az okostelefonok penetrációja a helyi termékeknek köszönhetően. Ez most az elnök szerint 15 százalék körül van a lakosság körében. A ruandai kormány feltett szándéka, hogy az ország a térség technológiai központja legyen.

A Mara Group egyébként nem titkoltan abban is bízik, hogy a jövőre életbe lépő, lényegében egész Afrikát érintő kereskedelmi megállapodás révén, más országokban is népszerűvé teheti termékeit. Idén tavasszal ugyanis, négy év tárgyalás után, megállapodás született az Afrikát átfogó Szabadkereskedelmi Térségről (African Continental Free Trade Area - AfCFTA).

Az Afrikai Unió 55 tagállama közül 54 csatlakozott az egyezményhez, amelynek célja 1,3 milliárd ember egyesítése egy 3,4 ezer milliárd dolláros gazdasági blokkban.

Az AfCFTA-megállapodás gyakorlati megvalósítása 2020 júliusában kezdődne. Ugyanakkor még számos részkérdésben nincs megállapodás az államok között, így például egyes vámtarifák és egyéb költségelemek eltörlésében sem.

A vállalat egyébként nem sokkal a ruandai üzem megnyitása után, a Dél-Afrikai Köztársaságban is felavatta telefongyárát.