Kolozsváron is tesztelik az önvezető buszokat

2019.10.22. 21:26

Romániában Kolozsvár lehet az első város, amely bevezeti a járművezető nélküli tömegközlekedési buszokat, a helyi önkormányzat egy kísérleti projektet indított ennek érdekében - jelentette be a település polgármestere.

A sofőr nélküli buszokat Bécs, Párizs és Lyon mintájára indítják el, így azok kizárólag a belvárosban közlekednének egy kijelölt sávon. A polgármester reményét fejezte ki, hogy már jövőre forgalomba állhat az első ilyen busz, amelynek mintegy 10 megállója lesz és körülbelül 12 személy szállítására lesz alkalmas.

Kolozsvár belvárosában jövőre önvezető autóbuszok fogják szállítani az utasokatForrás: FP/robertharding/Nagy Melinda

Az önkormányzat a helyi Műegyetemmel együttműködésben szeretné megvalósítani a kísérleti projektet. Kolozsvár tömegközlekedése az elmúlt tíz évben dinamikusan fejlődött, itt jelentek meg először az elektromos meghajtású buszok. Ennek ellenére állandó gond a zsúfoltság, ezért a polgármesteri hivatal a tömegközlekedés korszerűsítésével akarja csökkenteni a város méretéhez képest túl nagy forgalmat, arra ösztönözve a lakosokat, hogy minél többen használják a tömegközlekedési eszközöket a személygépkocsi helyett.