A világ legtehetősebb tíz százalékába tartozók közül a kínaiak száma először haladta meg az amerikaiakét - áll a Credit Suisse nemrég nyilvánosságra hozott tanulmányában.

A dokumentum szerint az idei év közepén a leggazdagabb 10 százalék között 100 ezer kínai és 99 ezer amerikai volt.

A Credit Suisse jelentésének az összeállítói szerint a dollármilliomosok száma a vizsgált időszakban 1,1 millióval, 46,8 millióra emelkedett, együttes vagyonuk 158,3 ezer milliárd dollár volt, ami a világ vagyonának a 44 százaléka.

A 100 millió dollár feletti vagyonnal rendelkezők száma 55 ezer 920 volt a világon, míg 4830 embernek a vagyona meghaladta az 500 millió dollárt.

Az egyik legtehetősebb kínai vállalkozó, Chen Guangbiao, egy korábbi felvételenForrás: AFP/Imaginechina/Stringer

A Credit Suisse előrejelzése szerint a világ milliomosainak a száma a következő öt évben 63 millióra emelkedhet.

Az év közepéig tartó 12 hónapban a globális vagyon 2,6 százalékkal, 360,6 ezer milliárd dollárra nőtt, ami a következő öt évben 27 százalékkal, 459 ezer milliárd dollárra emelkedhet.

A Guardian idézi Nannette Hechler-Fayd'herbe-t, a pénzintézet vezető elemzőjét, aki szerint figyelemreméltó, hogy mind az amerikai, mind a kínai gazdagok száma úgy tudott növekedni, hogy közben folyamatosan fennállt az USA és Kína közötti kereskedelmi feszültség. Mindkét országban hatalmas vagyonok koncentrálódtak a vizsgált időszakban.

A jelentésből kiderül az is, hogy a jelzett fordulat mellett, a gazdagok közötti leggazdagabbak szűk csoportjában továbbra is az amerikaiak vannak többségben. Bár a gazdagok klubjába való belépéshez szükséges személyes megtakarítások kapcsán a kínaiak kerültek többségbe, a legvagyonosabbak csoportjában továbbra is amerikai a többség.

A dollármlliomosok száma az USA-ban egyébként 675 ezer fővel 18,6 millióra nőtt egy év alatt, vagyis minden 14. felnőtt amerikaiból 1 milliomos. Kínában 4,4 millió főre teszik ezek számát, ami 158 ezres növekedés 2018-ban, a mintegy 1,1 milliárd felnőtt korú állampolgárt számláló országban.