Veszélyes kötvényekkel mentené magát a Netflix

2019.10.23. 08:50

Újabb 2 milliárd dollár értékben akar piacra dobni úgynevezett bóvlikötvényeket a Netflix. A technológiai óriás ugyanis egyre élesebb versennyel néz szembe, és ehhez többletforrásokra van szüksége.

Hatalmas verseny kezd kibontakozni az online műsorstreaming szolgáltatók között, aminek egyik legfontosabb terepét a saját gyártású tartalmak jelentik. Bár a Netflix elég jól áll ebben a versenyben, az új tartalmak elkészítése komoly pénzbe kerül. A finanszírozás érdekében a Netflix most újabb 2 milliárd dollár értékben tervez kibocsátani spekulatív minősítésű, úgynevezett bóvlikötvényt – írja a MarketWatch.

A vállalat közlése szerint a magas hozamú kötvényeket dollárban és euróban dobják majd piacra. Bár a Netflix a papírok lejáratáról nem beszélt, azt hangsúlyozták, hogy a tőkeemelés hátterében az új célok finanszírozása áll, beleértve a saját tartalmak gyártását, a fejlesztést, valamint az esetleges felvásárlásokat.

Nem meglepő azonban, hogy a technológiai óriásnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Olyan gigászokkal kell ugyanis ma már versenyeznie, mint a Disney vagy az Apple. A Disney például mindössze havi 6,99 dolláros előfizetési díjért kínálja a szolgáltatásait, szemben a Netflix 8,99 dolláros alapdíjával. Ráadásul a Disney saját online csatornáján nagy mennyiségben lesznek elérhetők olyan, rendkívül népszerű tartalmak, mint a teljes Star Wars-franchise vagy a Marvel-filmek.

Friss tőkére van szüksége a Netflixnek, hogy tartsa a pozícióját az élesedő versenybenForrás: AFP/Anadolu Agency/Aytac Unal

Ehhez jön még, hogy az elmúlt időszakban a Netflix egyébként is komoly pofonokat kapott más csatornáktól. Az NBCUniversal például jelezte, a meglévő megállapodás lejártával nem engedélyezi majd a Netflixnek az olyan sorozatok elérhetővé tételét, mint a Jóbarátok vagy A hivatal (The Office). Ez elég keményen érintheti a Netflixet, mivel két olyan műsorról van szó, amely rendkívül népszerű az Y generáció körében.

Hamarosan pedig érkezik az Apple saját streaming szolgáltatása, az Apple TV+ is, amely 4,99 dolláros havidíjat kér, ráadásul egy évig ingyenesen elérhető lesz azok számára, akik új Apple terméket vásárolnak. Egyelőre úgy tűnik, hogy az Apple tartalmai nem jelentenek majd komoly versenyt a Netflix számára, de ha az iPhone gyártója elkezd más cégeket fölvásárolni, akkor olyan növekedést produkálhat, amely hamarosan már a Netflixnek is fejfájást okozhat. A Netflix egyébként már most is éles versenyben áll az Amazonnal és a Huluval.

Nem véletlen tehát, hogy a Netflix épp nemrég jelezte, hogy az élesedő verseny negatívan érintheti az új felhasználók számának növekedését. A társaság közölte, arra számítanak, hogy a felhasználószám-növekedés (éves összevetésben) lassulni fog az általában igen erős negyedik negyedévben. Ráadásul ez a lassulás az év egészére is igaz lehet, még annak ellenére is, hogy a társaság igen erős saját műsorokkal jelentkezett az elmúlt időszakban.

Ezzel együtt a Netflix már eléggé jártas a bóvlikötvények kibocsátásában. A vállalat jelenlegi teljes adósságállománya nagyjából 12,5 milliárd dolláron áll, a legaktívabb kötvényének pedig egy 5,85 százalékos hozammal futó, 2028 novemberében lejáró papír számít.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK