Patkányevő majmoknak hálálkodnak az olajpálma-ültetvényesek

Emsemakákó majom fajta
Emsemakákó
Vágólapra másolva!
Fenntarthatóbbá teszik a pálmaolaj-termelést a patkányra vadászó majmok, áll a nem mindennapi következtetés egy frissen megjelent kutatásban. Ennek pedig különös jelentősége lehet a világ legnagyobb pálmaolaj-szállító országában, Malajziában, ahol hosszú ideje viták kereszttüzében áll a brutális erdőirtással járó olajpálma mind nagyobb volumenű termesztése.
Vágólapra másolva!

Az emsemakákók (Macaca nemestrina) - sertésfarkúnak is nevezik - patkányokra vadásznak a pálmatörzsek között. Így ez a makákófaj fenntartható alternatívát jelent a kártevők irtására használt patkányméreggel szemben, amely nemcsak drága és gazdaságtalan, hanem más állatokat és általában a környezetet is károsítja - fejtették ki német, malajziai és brit kutatók a Current Biology című szaklapban.

Egy emsemakákó Forrás: Shutterstock / Készítette: YI-LIN TSAI

A szakértők az emsemakákókat egy pálmaolaj-ültetvényen figyelték meg Malajziában, 2016 januárjától 2018 szeptemberéig.

A becsléseik szerint egy néhány tucat egyedből álló makákócsoport egy év alatt legalább háromezer patkányt fogyaszt el.

Bár a majmok az olajpálma gyümölcsét is pusztítják, azt jóval kisebb mértékben. Az állatok a vadászterületükön csak a termés kevesebb mint egy százalékát teszik tönkre - írják a kutatók. Ez mennyiségben akár a 12 tonnát is elérheti, ám ez még így is elenyésző a teljes éves termésmennyiséghez képest. Az ültetvények tulajdonosai viszont egy patkányvész esetén jóval magasabb, mintegy tízszázalékos veszteségre számíthatnak.

A kutatók kimutatták, hogy a patkányok száma a rendszeresen az ültetvényre látogató majmoknak köszönhetően több mint 75 százalékkal csökkent.

A kutatások szerint a patkányok okozta, említett tíz százalékos veszteség a teljes éves termelésre vetítve viszont

930 millió dolláros kárt jelent a gazdálkodóknak illetve az ágazat szereplőinek.

Pálmaolaj-termék egy ültetvényen Forrás: AFP/Ted Aljibe

A szakértők a pálmaolaj-termelőkkel és civil szervezetekkel együttműködve igyekeznek megfelelő módszert találni az ökológiai szempontból előnyösebb patkányirtásra. A makákópopuláció védelmére és egyben a biodiverzitás növelésére a vadállatok számára folyosók kialakítását tervezik.

Malajziában mintegy hatmillió hektár földterületet használnak olajpálma-termesztésre, ezzel ez az ország a pálmaolaj fő előállítója.

A távol-keleti ország évente mintegy 19,5 millió tonnát szállít abból, ami a globális termelés nagyjából 30 százaléka. Pálmaolajat használnak többek között élelmiszerekben, kozmetikumokban, mosószerekben és bioüzemanyagokban is.

Az olajpálma termesztéséhez szükséges területek kialakításához azonban sok helyen az esőerdőket irtják ki, amivel súlyos károkat okoznak a környezetben és a területek biodiverzitásában, miközben azokat a kártevőktől is meg kell védeni.

A Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) 2018 közepén figyelmeztetett a pálmaolajtermelés faji sokszínűségre gyakorolt megsemmisítő hatására, különösképpen Malajziában és Indonéziában.