Vasútfejlesztés indul Debrecenben a BMW-gyárnak köszönhetően

Budapest, 2019. augusztus 26. Peron a MÁV 50 megújuló állomás elnevezésű programja keretében felújítás alatt álló Kőbánya alsó megállóhelyen 2019. augusztus 26-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Új állomásépület épül Macs Ipari Park vasútállomáson, a BMW-gyárhoz vezető vasúti pályán pedig megnövelt sebességgel közlekedhetnek majd a vonatok a Debrecen melletti ipari park felé a vasútfejlesztéseknek köszönhetően.
Vágólapra másolva!

A nemzeti beruházó már keresi a kivitelezőt a Debrecen melletti ipari park vasútállomásának megépítésére, amely az épülő BMW-gyárat is magában foglalja.

Emellett a városból keleti irányba futó Debrecen–Füzesabony vasútvonal bővítésének és felújításának első ütemét is elvégzik.

A felújítás keretében nem csak a vasúti pályát, hanem a forgalomirányító és biztosítóberendezéseket is korszerűsítik.

A felhívás az uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg, mely szerint a kivitelező a 108-as számú, Debrecen–Füzesabony közötti vasútvonalat nagyobb tengelyterhelésre, és nagyobb sebességre alkalmas pályaként újítja fel,

így azon óránként 100 kilométeres sebesség is elérhető lesz.

Vasútfejlesztés vár a Debrecen-Füzesabony vasútonalra annak debreceni oldalán, az ipari park zónájában (a kép illusztráció) Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ehhez a jelenlegi pályát 11,6 kilométer hosszban kell felújítani, 3,6 kilométeres hosszban pedig át kell építeni. Debrecen és Tócóvölgy állomások között egy második vágány is épül, és a pályán kívül a felsővezeték-rendszert is kicserélik, továbbá korszerűsítik a biztosítóberendezéseket is.

Egy, a MÁV 50 megújuló állomás elnevezésű programja keretében megújuló peron Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A pálya mellett zajvédő fal, kerékpárút és járda épül,

emellett Debrecenben az üzemi épületet, Tócóvölgy állomáson pedig a mostani felvételi épületet újítják fel. Macs Ipari Park állomáson teljesen új üzemi és felvételi épületet húznak fel.Tavaly novemberben több mint 135 milliárd forintot különített el a kormányzat a debreceni BMW-gyár területéhez kapcsolódó út-, vasút- és infrastruktúra-építésre. A vasútfejlesztések támogatási összege 71 milliárd 591 millió forint.

A debreceni BMW-autógyárat 2020 tavaszán kezdik építeni. A debreceni üzem munkálatainak előkészítésén már most 250 BMW-alkalmazott dolgozik.

Forrás: Magyarnemzet.hu