Kiszámolták, hogy mennyit ér az Országház, de nem eladó

Duna ÉPÜLET épületfotó FOLYÓ FOTÓ FOTÓTÉMA IDŐJÁRÁS napos Parlament TÁJ városkép
Budapest, 2019. április 19. Az Országház neo gótikus épülete a Duna-parton délutáni napfényben. Balra (kissé távolabb) a Képviselői irodaház fehér tömbje a Jászai Mari téren. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Érdekes adatot közölt a Világgazdaság érdeklődésére az Országgyűlés sajtóirodája. A lap arról érdeklődött, hogy mennyibe kerül az Országház. Több jó válasz is van, azonban a pontos összeget nagyon nehéz megmondani.
Vágólapra másolva!

Több mint 28 milliárd forint az Országház könyv szerinti értéke

- közölte a Világgazdaság érdeklődésére az Országgyűlés sajtóirodája, amely ugyanakkor leszögezte, hogy az épület nem eladó.

A keddi lapszámban kiemelték, hogy ez az összeg - amelyet a vonatkozó számviteli szabályok szerint az ingatlan bekerülésének értékcsökkenésével együtt kalkulálnak -

nem azonos a piaci értékkel.

Utóbbi megállapításához ugyanis értékbecslést kellene végezni, és ez olyan költséges lenne, hogy a vizsgálat indokolatlan.

Az Országház neogótikus épülete a Duna-parton délutáni napfényben Forrás: MTI/Jászai Csaba

Az Országház értékbecslését nemcsak az nehezíti, hogy műemléki és történelmi ingatlan, hanem a szükséges adatmennyiség megszerzése és feldolgozása is.

Mészáros Ferenc, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének értékbecslési divízióvezetője a Világgazdaságnak azt mondta, hogy egy ilyen feladatot magyarországi szolgáltatók jó eséllyel nem is tudnának elvégezni.

A munkára nemzetközi, főleg brit cégeket kellene felkérni, amelyek ilyesmire szakosodtak.

A megbízás összege több tízmillió forint is lehetne - emelte ki Mészáros Ferenc.