Tízmilliárdos Pentagon-megrendelést vitt el a Microsoft az Amazon orra elől

Horizontal
A Pentagon épülete Washingtonban
Vágólapra másolva!
A Pentagon 10 milliárd dollár (2963 milliárd forint) értékű, felhőalapú számítástechnikai szerződést köt a Microsofttal, annak ellenére, hogy eredetileg az Amazon ajánlatát tartották befutónak. A globális óriások között nagy harc dúlt a győzelemért.
Vágólapra másolva!

A Közös Védelmi Infrastruktúra, vagyis a Jedi egy 10 éves szerződést takar, amely az amerikai Védelmi Minisztérium korszerűbb technológiai felszerelését célozza. A védelmi tárca egyetlen felhőrendszerre váltaná le az elöregedő számítógépes hálózatait. A szerződés értelmében a Microsoft mesterséges intelligencián alapuló elemzéseket fog nyújtani és minősített katonai titkokat is tárol majd.

Eredetileg az Amazon látszott befutónak a gigatenderen, ajánlatát azonban bírálták a ringbe szállt versenytársak, sőt maga Donald Trump amerikai elnök is.

Az Amazont ennek ellenére meglepte a döntés, azzal érvelve, hogy tisztán a pályázatok részletes összehasonlítása, külső tényezők figyelembevétele nélkül, egyértelműen más következtetésekhez vezetne.

Az Amazonnak 10 nap áll rendelkezésére, hogy megtámadja a döntést.

A Pentagon döntése a Jedi tender győzteséről meglepte az Amazont Forrás: AFP/Staff

A Pentagon kijelentette, hogy az összes ajánlatot "méltányosan kezelték". Mindaddig az Amazon ajánlata látszott befutónak, amíg Donald Trump amerikai elnök nem kérdezett rá, hogy a folyamat tisztességes-e.

Trump júliusban úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy "komoly panaszokat kap a Pentagon és az Amazon között kötendő szerződéssel kapcsolatban". Azt mondta, hogy más cégek szerint a szerződés "nem volt versenysemleges", és hogy a kormány "nagyon alaposan tekintse át" a szerződési folyamatot.

Az amerikai elnök egyébként a múltban többször is kritizálta az Amazont és annak alapítóját, Jeff Bezost - aki egyben a Washington Post újság tulajdonosa is.

Dan Ives, a Wedbush Securities ügyvezető igazgatója és részvényelemzője szerint a döntés valószínűleg megemeli a Microsoft részvényárfolyamát, és "jelentős pozitív pénzügyi következményekkel jár" majd a társaság számára az elkövetkezendő években.

A bejelentés egy hosszú vetélkedést zárt le a Microsoft, az Amazon, az Oracle és az IBM technológiai óriások között.

Forrás: bbc.com