Többet ér a magyarországi átlagfizetés a romániainál

új forint bankjegyek
Debrecen, 2016. január 4. A megújított húszezer és tízezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A magyar átlagfizetés többet ér, mint a horvát, a litván, a szlovák, a lett és a bolgár - írja hétfői számában a Világgazdaság az Eurostat adataira hivatkozva. 
Vágólapra másolva!

A visegrádi csoporton belül a magyarországi bruttó átlagkereset jobb a szlováknál az előző évben, és a térségen kívüli Románia eredményét is megelőzi - derült ki az Eurostat hivatalos adataiból. A lap hozzátette, nem fedi a valóságot az a napokban számos sajtótermékben közölt hír, amely szerint a román vásárlóerő megelőzte a magyar hasonló adatot.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Részletezték: ha nem a bruttó, hanem a nettó átlagkeresetek szintje adja az összehasonlítás alapját, akkor az látszik, hogy vásárlóerő-paritáson mérve (ez egy nemzetközi életszínvonal-összehasonlításokra használt mérőszám, amely megmutatja, mennyi terméket lehet vásárolni egy valutában egy másik valutához mérve - a szerk.)

Magyarország Romániát mintegy 20 százalékkal előzi meg.

A Világgazdaság azt is megemlítette, hogy a rangsorolás a hazai családi adókedvezmények kihagyásával történt. A hazai index nem csak a románnál jobb: a magyar átlagfizetés többet ér, mint a horvát, a litván, a szlovák, a lett és a bolgár.

A lap kiemeli, hogy Romániában 2018-tól kezdődően a munkáltatói adókat és járulékokat is beszámítják a bruttó kereset fogalmába, ami jelenleg nagyban torzítja a korábbi évek statisztikáit.