Többet ér a magyarországi átlagfizetés a romániainál

2019.10.28. 06:16

A magyar átlagfizetés többet ér, mint a horvát, a litván, a szlovák, a lett és a bolgár - írja hétfői számában a Világgazdaság az Eurostat adataira hivatkozva. 

A visegrádi csoporton belül a magyarországi bruttó átlagkereset jobb a szlováknál az előző évben, és a térségen kívüli Románia eredményét is megelőzi - derült ki az Eurostat hivatalos adataiból. A lap hozzátette, nem fedi a valóságot az a napokban számos sajtótermékben közölt hír, amely szerint a román vásárlóerő megelőzte a magyar hasonló adatot.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Részletezték: ha nem a bruttó, hanem a nettó átlagkeresetek szintje adja az összehasonlítás alapját, akkor az látszik, hogy vásárlóerő-paritáson mérve (ez egy nemzetközi életszínvonal-összehasonlításokra használt mérőszám, amely megmutatja, mennyi terméket lehet vásárolni egy valutában egy másik valutához mérve - a szerk.)Magyarország Romániát mintegy 20 százalékkal előzi meg.

A Világgazdaság azt is megemlítette, hogy a rangsorolás a hazai családi adókedvezmények kihagyásával történt. A hazai index nem csak a románnál jobb: a magyar átlagfizetés többet ér, mint a horvát, a litván, a szlovák, a lett és a bolgár.

A lap kiemeli, hogy Romániában 2018-tól kezdődően a munkáltatói adókat és járulékokat is beszámítják a bruttó kereset fogalmába, ami jelenleg nagyban torzítja a korábbi évek statisztikáit.