Vészhelyzeti riasztást is elvárnának a Netflixtől

atombomba
Vágólapra másolva!
Az amerikai törvényhozásban újra nekigyürkőznek annak a javaslatnak, melynek elfogadása kötelezné a nagy streaming szolgáltatókat a helyi vagy nemzeti szintű vészhelyzeti riasztások közvetítésére, csakúgy, mint a hagyományos tévécsatornákat - írja a Fast Company.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett Reliable Emergency Alert Distribution Improvement Act (READI, kb. hiteles vészhelyzeti riasztások terjesztésének javítását célzó törvény) azt a célt szolgálja, hogy regionális vagy nemzeti jelentőségű vészhelyzet, természeti katasztrófák, idegen hatalmak támadásai esetén, a lakosságot minél hamarabb, megbízható módon tájékoztathassák. A vészhelyzet nem kizárólagosan a természeti csapások kapcsán tett riasztásokra vonatkozik, hanem arra is, ha az USA ellen valamely más ország taktikai nukleáris csapást indítana.

A javaslat felmelegítése egy hawaii szenátorhoz köthető, aki szerint annak szükségességét a tavalyi, Hawaii-szigetek kapcsán tett téves riasztás mutatja.

Képünk illusztráció Forrás:

Ahogy az Origo akkor megírta, kitört a pánik az emberek körében akkor, amikor a lakosokat üzenetben figyelmeztették rakétatámadásra. Csak 38 perccel később kaptak egy újabb üzenetet arról, hogy az előző téves riasztás volt. Az ügynek csak növeli kínosságát az, hogy voltak, akik nem kapták meg telefonjukra a (téves) figyelmeztetést a támadásról, mások pedig lemaradtak arról, amikor a tévék és a rádiók közvetítették azt. A törvényjavaslat számos intézkedést tartalmaz a vészhelyzeti riasztásokért felelős rendszer javítására.

Mindennek óriási jelentősége lehet, hiszen a jól működő rendszerek válsághelyzetben számos emberélet megmentését segíthetik el.

A READI kötelezné a jelentős, adatátvitelre építő szolgáltások üzemeltetőit, így a Netflixet és a Spotify-t is a vészhelyzeti riasztások közzétételére.

Mivel a rádiók és a televíziók hallgatottsága illetve nézettsége csökken és az online platformoké ezzel egyidejűleg nő, ezért többen úgy vélik, indokolt a READI hatálya alá vonni a nagy szolgáltatókat. Persze ehhez az kell, hogy egy tényleges riasztás esetén az emberek ne gondolják azt, hogy az csak egy újabb, hatásos promóciója a Netflix legújabb, saját gyártású produkciójának.