Itt az idő búcsút venni a régi 500 forintostól

pénz, bankjegy, 500 forintos
A megújult 500 forintos. A Magyar Nemzeti Bank 2009. április 15-től az év végén bevonásra kerülő 200 forintos bankjegy kivételével valamennyi papírpénzt megújított formában bocsátja ki fokozatosan. 2008 őszén már megismert korszerűbb 10 ezer forintost követően most további öt címlet, az 500, az 1000, a 2000, az 5000 és a 20000 forintos bankjegy új változatai kerülnek forgalomba. A bankjegyekre olyan korszerű, biztonsági elemek (apró sárga körök) kerülnek, amelyek fokozott védelmet nyújtanak. Az 1000 forintosra ezen túlmenően új, ezüstszínű, hologram hatású fémcsík is került.
Vágólapra másolva!
A bankjegyek közül utolsóként, idén februárban jelent meg a készpénzforgalomban az új ötszáz forintos bankjegy, amivel befejeződött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben indított bankjegycsere programja. A régi ötszáz forintosokkal október 31-ig lehet fizetni.
Vágólapra másolva!

A 2018 előtt kibocsátott 500 forintos bankjegyeket már csak csütörtökig használhatjuk vásárlásaink során, ezt követően az MNB bevonja azokat, és november 1-től, azaz péntektől már csak a megújított ötszáz forintosokkal lehet majd fizetni.

A bevonási határnapot követően a régi bankjegyek már nem minősülnek törvényes fizetőeszköznek, így azokat a fizetési forgalomban már nem kötelező elfogadni.

A november 1-jétől bevonásra kerülő ötszáz forintos bankjegy Forrás: MTI/Balaton József

Az új ötszáz forintos bankjegyek kibocsátása a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is két lépcsőben történt. Először a kibocsátási rendelet kihirdetésével 2018. július 4-től törvényes fizetőeszközzé vált a megújított ötszáz forintos bankjegy, majd ezt követően megkezdődött a készpénzforgalom kiemelt szereplőinek felkészítése az új ötszáz forintosok forgalomba kerülésére. Az ezt követő hónapokban a legfontosabb feladat a bankjegyelfogadó és -feldolgozó gépek, automaták alkalmassá tétele volt az új bankjegy kezelésére.

Az új ötszáz forintos bankjegy Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Miután lezárult ez az ún. felkészülési időszak, a kibocsátás második lépéseként, 2019. február 1-től vált lehetővé a megújított ötszáz forintos címlettel történő fizetés. A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint a megújított

ötszáz forintosok a kibocsátásuk óta megfelelő ütemben terjedtek el a készpénzforgalomban.

Idén október közepéig az ötszáz forintos bankjegyek több mint 60 százaléka újakra cserélődött.

Forrás: MNB

Fontos ugyanakkor tudni, hogy a régi bankjegyek még hosszú évekig nem veszítik el az értéküket!

A bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig – azaz 2039. október 31-ig - díjmentesen váltja át azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

A forint bankjegyekkel kapcsolatos változásokról, illetve a bevont fizetőeszközök átváltásával kapcsolatos tudnivalókról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el.

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben hirdette meg bankjegycsere programját,

amelynek keretén belül fokozatosan minden bankjegyet egy modernebb, a kor igényeinek sokkal inkább megfelelő változatra cserélt.

Az MNB bankjegycsere programjának menetrendjét az alábbi ábra szemlélteti:

Forrás: MNB

A bankjegycsere az új tízezres bevezetésével kezdődött 2014-ben.

A 2014 előtt kibocsátott tízezer forintos bankjegyeket 2019. december 31-ig használhatjuk vásárlásaink során,

ezt követően az MNB szintén bevonja azokat, így 2020. január 1-től már csak a megújított tízezer forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni.

A régi ezer forintos, a kétezer forintos, az ötezer forintos és a húszezer forintos bankjegyeket viszont az MNB az elmúlt időszakban már folyamatosan kivonta a forgalomból.