A bankjegyek közül utolsóként, idén februárban jelent meg a készpénzforgalomban az új ötszáz forintos bankjegy, amivel befejeződött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben indított bankjegycsere programja. A régi ötszáz forintosokkal október 31-ig lehet fizetni.

A 2018 előtt kibocsátott 500 forintos bankjegyeket már csak csütörtökig használhatjuk vásárlásaink során, ezt követően az MNB bevonja azokat, és november 1-től, azaz péntektől már csak a megújított ötszáz forintosokkal lehet majd fizetni.
A bevonási határnapot követően a régi bankjegyek már nem minősülnek törvényes fizetőeszköznek, így azokat a fizetési forgalomban már nem kötelező elfogadni.

A november 1-jétől bevonásra kerülő ötszáz forintos bankjegyForrás: MTI/Balaton József

Az új ötszáz forintos bankjegyek kibocsátása a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is két lépcsőben történt. Először a kibocsátási rendelet kihirdetésével 2018. július 4-től törvényes fizetőeszközzé vált a megújított ötszáz forintos bankjegy, majd ezt követően megkezdődött a készpénzforgalom kiemelt szereplőinek felkészítése az új ötszáz forintosok forgalomba kerülésére. Az ezt követő hónapokban a legfontosabb feladat a bankjegyelfogadó és -feldolgozó gépek, automaták alkalmassá tétele volt az új bankjegy kezelésére.

Az új ötszáz forintos bankjegyForrás: MTI/Bruzák Noémi

Miután lezárult ez az ún. felkészülési időszak, a kibocsátás második lépéseként, 2019. február 1-től vált lehetővé a megújított ötszáz forintos címlettel történő fizetés. A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint a megújított ötszáz forintosok a kibocsátásuk óta megfelelő ütemben terjedtek el a készpénzforgalomban. Idén október közepéig az ötszáz forintos bankjegyek több mint 60 százaléka újakra cserélődött.

Forrás: MNB

Fontos ugyanakkor tudni, hogy a régi bankjegyek még hosszú évekig nem veszítik el az értéküket! A bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig – azaz 2039. október 31-ig - díjmentesen váltja át azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre.A forint bankjegyekkel kapcsolatos változásokról, illetve a bevont fizetőeszközök átváltásával kapcsolatos tudnivalókról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el.

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben hirdette meg bankjegycsere programját, amelynek keretén belül fokozatosan minden bankjegyet egy modernebb, a kor igényeinek sokkal inkább megfelelő változatra cserélt.

Az MNB bankjegycsere programjának menetrendjét az alábbi ábra szemlélteti:

Forrás: MNB

A bankjegycsere az új tízezres bevezetésével kezdődött 2014-ben. A 2014 előtt kibocsátott tízezer forintos bankjegyeket 2019. december 31-ig használhatjuk vásárlásaink során, ezt követően az MNB szintén bevonja azokat, így 2020. január 1-től már csak a megújított tízezer forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni.

A régi ezer forintos, a kétezer forintos, az ötezer forintos és a húszezer forintos bankjegyeket viszont az MNB az elmúlt időszakban már folyamatosan kivonta a forgalomból.