Sikeres a kevésbé tetszetős zöldség-gyümölcs árusítása

organikus ételek zöldséges finomságok
Organikus finomságokkal kínálják a vendégeket - illusztráció
Vágólapra másolva!
Emilie Vanpoperinghe és Deepak Ravindran vállalkozása, mely sérült zöldségek és gyümölcsök értékesítésével foglalkozik, onnan indult, hogy Portugáliában utcai piacokon először láttak ilyeneket, de az ízük sokkal jobb volt, mint az Egyesült Királyságban vásárolt hasonló áruknak.
Vágólapra másolva!

Erre ráerősített a francia Intermarché szupermarket sikeres kampánya, amely szintén a tökéletlen gyümölcsöt és zöldséget népszerűsítette. A téma kapcsán aztán egyre többet hallottak az élelmiszer-pazarlásról Nagy-Britanniában.

Miközben a szupermarketek mindent megtesznek a hulladék csökkentése érdekében az olyan kezdeményezésekkel, mint például a frissebb élelmiszerek hátrébb helyezése, Emilie és Deepak továbbra is úgy látja, hogy Nagy-Britanniában éppúgy jelentős élelmiszer-pazarlás zajlik, mint a nyugati világban általában.

Ez a felismerés váltotta ki bennük, hogy helyi szinten megpróbáljanak változtatni ezen.

"Kezdetben egy kis próbaüzemmel indultunk Balhamben" - mondja Emilie az Euronews Living-nak. Az első vásárlóikat a közösségi médiából szerezték, és pénz híján egy templomban működött a raktáruk az első három hónapban, ahonnan maguk szállították ki az árut. Védjegyproblémák miatt végül Oddbox néven indultak el 2016 májusában, mintegy 20 vásárlóval.

Az elmúlt három évben a vásárlóik száma 12 ezerre nőtt.

A tudatos fogyasztók nem csupán az olyan élelmiszerek megmentése miatt érdeklődnek a szolgáltatások iránt, amelyek egyébként hulladékká válnának, hanem azért is, mert nem alkalmaznak kiegészítő célra műanyagot ott, ahol nincs rá szükség.

- mondja Emilie Vanpoperinghe.

https://static.euronews.com/articles/stories/04/25/35/32/808x454_cmsv2_874da9d0-495a-50e1-97de-524fd3db4983-4253532.jpg

Nehézségek voltak a termelők megnyerésével is, akik közül sokan nem akarták beismerni az ipari hulladékaik arányát, vagy idegenkedtek a termelésüket két olyan városira bízni, akiknek nincs is gazdálkodási tapasztalatuk.

Az Oddboxnak azonban ma már mintegy 70 gazdálkodói társulása van.

"A legnagyobb problémánk azonban az volt, hogyan oktassuk a vásárlóinkat" - mondja Deepak. „Egy almából, amelyen foltok vagy korai fagyjelek vannak, pazarlás helyett például készíthet belőle csatnit (fűszeres szószt) vagy almalét. Azt is meg kellett értetni a vásárlókkal, hogy nem hulladékot vásárolnak, és nem is lesz belőlük hulladék, ha meg tudjuk menteni őket."

Ha az Oddboxnak feleslege keletkezik, az sem kerül hulladéklerakókba, hanem jótékonysági szervezetek jönnek értük és újraosztják azt élelmiszerbankoknak és konyháknak.

"Ez egy körkörös gazdaság, amelyben olyan élelmiszereket veszünk, amelyek a gazdaságokban hulladékká válnának, majd azt is szeretnénk elérni, hogy a vásárlóink se pazaroljanak belőlük otthon, ezért tippeket és recepteket adunk át nekik" - mondja Emilie.

Úgy tűnik, ezzel a fogyasztók is elégedettek, mert eddig több mint 1,6 millió kilogramm tökéletesen ehető gyümölcsöt és zöldséget mentettek meg a hulladéklerakók elől.

Forrás: Euronews.com