A Deutsche Bank részvénye két százalékkal csökkent, miután a pénzintézet nettó 832 millió euró veszteséget jelentett be, negyedéves riportját közzétéve. Ugyanakkor a svájci Credit Suisse az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves jelentést tett közzé, de figyelmeztetett a kihívást jelentő geopolitikai környezetre is – összegzi a CNBC.

Az elemzők 778 millió eurós veszteséget vártak a német bank harmadik negyedévi jelentésében a Refinitiv adatai szerint. Ugyan a pénzintézet 229 milliós nyereséget ért el ebben a három hónapban, de a második negyedévben 3,15 milliárdos veszteségről számolt be korábban.

IllusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Torben Andahl

A Deutsche Bank teljes nettó bevétele 5,3 milliárd euró volt a harmadik negyedévben, ami jócskán elmarad a tavalyi 6,2 milliárd euróhoz képest ugyanarra az időszakra vonatkozólag.

Az elsődleges alapvető tőkehányad a harmadik negyedévben 13,4 százalék, szemben a tavalyi 14 százalékkal.

A negyedév eredményei teljes mértékben összhangban állnak a terveinkkel. Azt hiszem, jól hajtjuk végre azokat a stratégiai változásokat, amelyeket még a nyáron bejelentettünk" – nyilatkozta James von Moltke, a Deutsche Bank pénzügyi igazgatója.

A pénzintézet a 2008-as globális pénzügyi válság óta küzd az euróövezetben, olyan kihívásokkal szembesülve, mint a fokozott piaci verseny, az alacsonyabb részesedés mind a kereskedelmi, mind a befektetési területeken, valamint több milliárdos bírságot is kiróttak rá.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

2019 elején a Deutsche Bank széles körű szerkezetátalakítási tervet hirdetett meg: a pénzintézet kilép a globális részvény-üzletből, visszavonja a befektetési banki tevékenységeket, valamint 18 ezer munkavállalót küld el. A bank jelenleg mintegy 90 ezer alkalmazottal rendelkezik, öt százalékkal kevesebben dolgoznak, mint egy évvel korábban.

A bejelentés után a cég részvénye két százalékkal csökkent, összesen 16 százalékkal a tavalyi értékhez képest.

IllusztrációForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ugyanakkor a svájci Credit Suisse a vártnál nagyobb nettó bevételről számolt be harmadik negyedéves jelentésében. A csoport nettó jövedelme 881 millió svájci frank volt, ami 108 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nettó bevétel 5,3 milliárd svájci frankra nőtt a tavalyi 4,8 milliárdos svájci frankkal szemben, miközben a működési költség 4,11 milliárd svájci frankra csökkent a 2018-as 4,15 milliárdról.

A cég vezérigazgatója, Tidjane Thiam elmondta, hogy a vezetőség körében sok vita folyt, hogy elegendő átalakítást végeztek-e, vagy további szerkezetátalakításra van-e szükség, ám a mostani eredmények magukért beszélnek.