Kiábrándító számokat közölt a Deutsche Bank

Deutsche Bank
Deutsche Bank AG is the largest assets and number of employees in Germany and is considered one of the world's most influential banks. October 2015
Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank részvénye két százalékkal csökkent, miután a pénzintézet nettó 832 millió euró veszteséget jelentett be, negyedéves riportját közzétéve. Ugyanakkor a svájci Credit Suisse az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves jelentést tett közzé, de figyelmeztetett a kihívást jelentő geopolitikai környezetre is – összegzi a CNBC.
Vágólapra másolva!

Az elemzők 778 millió eurós veszteséget vártak a német bank harmadik negyedévi jelentésében a Refinitiv adatai szerint. Ugyan a pénzintézet 229 milliós nyereséget ért el ebben a három hónapban, de

a második negyedévben 3,15 milliárdos veszteségről számolt be

korábban.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Torben Andahl

A Deutsche Bank teljes nettó bevétele 5,3 milliárd euró volt a harmadik negyedévben, ami jócskán elmarad a tavalyi 6,2 milliárd euróhoz képest ugyanarra az időszakra vonatkozólag.

Az elsődleges alapvető tőkehányad a harmadik negyedévben 13,4 százalék, szemben a tavalyi 14 százalékkal.

– nyilatkozta James von Moltke, a Deutsche Bank pénzügyi igazgatója.

A pénzintézet a 2008-as globális pénzügyi válság óta küzd az euróövezetben,

olyan kihívásokkal szembesülve, mint a fokozott piaci verseny, az alacsonyabb részesedés mind a kereskedelmi, mind a befektetési területeken, valamint több milliárdos bírságot is kiróttak rá.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

2019 elején a Deutsche Bank széles körű szerkezetátalakítási tervet hirdetett meg: a pénzintézet kilép a globális részvény-üzletből, visszavonja a befektetési banki tevékenységeket, valamint 18 ezer munkavállalót küld el.

A bank jelenleg mintegy 90 ezer alkalmazottal rendelkezik, öt százalékkal kevesebben dolgoznak, mint egy évvel korábban.

A bejelentés után a cég részvénye két százalékkal csökkent, összesen 16 százalékkal a tavalyi értékhez képest.

Illusztráció Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ugyanakkor a svájci Credit Suisse a vártnál nagyobb nettó bevételről számolt be harmadik negyedéves jelentésében.

A csoport nettó jövedelme 881 millió svájci frank volt, ami 108 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A nettó bevétel 5,3 milliárd svájci frankra nőtt a tavalyi 4,8 milliárdos svájci frankkal szemben, miközben a működési költség 4,11 milliárd svájci frankra csökkent a 2018-as 4,15 milliárdról.

A cég vezérigazgatója, Tidjane Thiam elmondta, hogy a vezetőség körében sok vita folyt, hogy elegendő átalakítást végeztek-e, vagy további szerkezetátalakításra van-e szükség, ám a mostani eredmények magukért beszélnek.