Ráfordult az euró célegyenesére az egyik ország

2019.10.31. 14:13

Bulgária azt tervezi, hogy a jövő év április végéig csatlakozik az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez - közölte Vladiszlav Goranov bolgár pénzügyminiszter. 

Bulgária korábban azzal számolt, hogy a csatlakozásra még az idei év végéig sor kerül.
A bolgár pénzügyminiszter szerdán úgy fogalmazott: ha minden jól halad, akkor Bulgária a születésnapomig, azaz április 30-áig már az ERM-2-ben lesz.Az új céldátum azt jelenti, hogy az EU-hoz 2007-ben csatlakozott Bulgária valamikor 2022-ben vezetheti be az eurót.

Bulgária már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, a levát.
Az ország teljesíti az euró bevezetésének főbb kritériumait, államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció, és az Európai Unió (EU) egyik legkevésbé eladósodott országa.

Forrás: AFP/Miguel Medina

Ugyanakkor az unió legszegényebb állama és a felmérések szerint az egyik legkorruptabb is.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.

Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak (EKB) és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK: