Egy mongol szénipari vállalat mentheti meg a hongkongi tőzsdét

Hwange, Zimbabwe - 2 March 2016 : Large trucks excavate coal from an open cast mine
Vágólapra másolva!
A Mining.com úgy tudja, felgyorsítja elsődleges részvénykibocsátásának (IPO) előkészítését Mongólia állami hátterű szénbányászati vállalata, az Erdenes Tavan Tolgoi JSC. A források szerint, az 1 milliárd dollárt meghaladó IPO nagyon jól jönne a hongkongi részvénykereskedésnek is, ha a cég a közeljövőben valóban megjelenne az ottani tőzsdén.
Vágólapra másolva!

Kommentárok szerint, nagy győzelem lenne a hongkongi tőzsdének, ha sikeresen listára vehetné a Tavan Toigoi-t. A speciális státusztú terület tőzsdéje már évek óta invitálja magához a bányavállalatokat, de a Bloomberg számításai szerint, az IPO-k eddig nem a vártnak megfelelően alakultak. Idén eddig ezek értéke 20,4 milliárd dollárnál jár, elmaradva a tavalyi év azonos időszakának 32,7 milliárd dollárjától.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A sikeres tőzsdére lépés fontos lenne a vállalatnak is. 2011-ben és 2015-ben is megpróbálták már nemzetközi partnereket találni működésükhöz, egyik alkalommal sem jártak sikerrel.

2018-ban aztán a mongol kormányzat döntött arról, hogy a cég legfontosabb bányájának, a Tavan Tolgoi-nak 30 százalékát értékesítik, hogy friss pénzeszközökhöz jussanak.

Egyelőre csak találgatások vannak a kibocsátás részleteiről. Csupán annyi bizonyos, hogy a mongol illetékesek több bankkal és tanácsadó vállalattal folytatnak tárgyalásokat, keresve azokat a partnereket, akikre rábízhatnák a vállalat számára mérföldkövet jelentő lépés megtételének irányítását. Mongólia bányászati minisztériumából egyelőre nem kommentálták az értesüléseket.

A Tavan Tolgoi - jelentése: "öt domb" - a Góbi-sivatagban található, a bánya Mongólia legnagyobb széntartalékát rejti, több mint 6 milliárd tonnát.

Ez egyben

a világ egyik legnagyobb, szinte érintetlen szénkészlete, melynek negyedét jó minőségű koksz szén alkotja.

Mongólia 2011-ben kezdett szenet szállítani Kínába, és ezért 2012-ben 3 milliárdos nemzetközi tőkebevonást tervezett bányaiparába, amit aztán a kormány felülvizsgált és leállított. 2015-ben egy kínai-japán vegyeskonzorcium 4 milliárd dollárt pumpált volna a mongol bányákba, de akkor végül a parlament döntött úgy, leállítják és felülvizsgálják a tervezett üzlet részleteit.