Dollármilliós beruházásokra, új munkafeltételekre bólintott rá a Ford

Ford F150
DETROIT, MI - JANUARY 09: Bill Ford (L), Executive Chairman of Ford and Mark Fields, President and CEO, show off Ford's new F150 at the North American International Auto Show (NAIAS) on January 9, 2017 in Detroit, Michigan. The show is open to the public from January 14-22. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Ford Motor és az Egyesült Autómunkások szervezete (UAW) szerda este ideiglenes megállapodást kötöttek új dolgozói munkafeltételekről és szerződéses szabályokról. A négyéves megállapodás 6 milliárdos beruházást valamint 8.500 amerikai munkahely létrehozását és megtartását célozza – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

A megállapodás egyéb részleteit nem tették közzé.

A paktum várhatóan ugyanakkor lép életbe, és ugyanazokat a feltételeket tartalmazza, mint amit a szakszervezet a General Motors autógyárral kötött.

Eszerint évenkénti három százalékos béremelés vagy négy százalékos átalánybónuszt ad a dolgozóknak évente, további három százalékos egészségügyi ellátási költséget fedez, valamint az ideiglenes munkavállalók teljes munkaidős alkalmazottakká válnak.

Illusztráció Forrás: AFP/2017 Getty Images/Scott Olson

– nyilatkozta Gary Jones, az Egyesült Autómunkások szakszervezetének elnöke.

A Forddal kötött szerződést várhatóan egy-két hét múlva fogadhatja el - vagy dönthet visszadobásásáról - a tagság, miután a szakszervezeti vezetőség megvitatta.

Ha jóváhagyják a megállapodást, akkor a Fordnál mintegy 55 ezer szakszervezeti tagnak kell majd szavaznia róla.

Amennyiben elutasítják a most született megállapodást, akkor a résztvevők ismét visszaülnek a tárgyalóasztalhoz, és akár sztrájkot is kilátásba helyezhetnek. A General Motorsnál nemrég fejeződött be a szakszervezeti dolgozók 40 napos munkabeszüntetése, ami dollármilliárdokba került az autógyártónak.

A Ford Motor központja Forrás: AFP/Getty Images/Bill Pugliano

Amennyiben elfogadásják a megállapodást, akkor a szakszervezet figyelme a Fiat-Chrysler vállalatra irányul, az utolsó Detroiti autógyártóra, amivel megállapodást hoznának tető alá még az idén.

A héten jelentette be a Fiat-Chrysler egy lehetséges fúzióját a francia autóipari PSA csoporttal, ami a Peugeot, a Citroën, és az Opel márkákat gyártja.