Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma szerdán megállapodást kötött Jho Low üzletemberrel, hogy közel egymilliárd dolláros visszafizetés kerül vissza az 1MDB malajziai befektetési alapból a károsultaknak – összegzi a CNBC.

A magas rangú maláj tisztviselők és társaik, mint Low közel 4,5 milliárd dollárnyi vontak el az állami tulajdonú vagyonkezelési alapból 2009 és 2015 között – nyilatkozta az Igazságügyi Minisztérium.

IllusztrációForrás: AFP/Manan Vatsyayana

Maláj hivatalnokok, az Egyesült Arab Emírségek tisztviselői, a Goldman Sachs és a Deutsche Bank bankárjai is részt vettek a pénzügyi visszaélésben.

Továbbá a maláj miniszterelnök, Najib Razakot is központi szerepet töltött be az ügyben, melyből később hatalmas botrány lett.

Low beleegyezett abba, hogy feladja a luxusingatlanjait Beverly Hills-ben, New Yorkban és Londonban, valamint egyéb, 700 millió dolláros üzleti beruházásokat is átad – jelentette ki az Igazságügyi Minisztérium szerdai nyilatkozatában.

Amennyiben a megállapodás jóváhagyásra kerül a kaliforniai bíróságon, akkor a minisztériuminak ez lesz a legnagyobb polgárjogi veszteséget magában foglaló esete.

IllusztrációForrás: AFP/Manan Vatsyayana

Az Egyesült Államok nem menedék a sikkasztott pénzek számára" – nyilatkozta Nicola T. Hanna amerikai ügyész. A megállapodás nem kapcsolódik a Low ellen indított büntetőeljáráshoz.

A Goldman Sachs a hónap elején elmondta, hogy együttműködik az Igazságügyi Minisztériummal és más hivatalokkal a vizsgálat ügyében.

Tavaly Malajzia büntetőjogi eljárást indított a Goldman Sachs ellen, mint aláíró és lebonyolító a 6,5 milliárd dolláros 1MDB ügyben. Továbbá az ügyészek 17 volt és jelenlegi pénzintézeti alkalmazottal szemben indítottak büntetőeljárást augusztusban. Az Origo az alábbi cikkekben foglalta össze az előzményeket: