Ruanda lehet az egyik következő ország, ahol hamarosan eljöhet az elektromos autózás forradalma, és ha nem is azonnal, de fokozatosan háttérbe szorulhatnak a hagyományos meghajtású járművek. Ebben a legfontosabb szerep a Volkswagennek juthat.

Hamarosan elektromos meghajtású Golfok jelennek meg a ruandai főváros, Kigali utcáin, egy helyi, a VW által tavaly decemberben elindított fuvarmegosztó szolgáltatás keretén belül. Az 50, belső égésű meghajtásról elektromosra átalakított jármű az első hulláma az e-autóknak. A VW-konszern egy hatalmas vállalkozáson belül, azt szeretné elérni, hogy Ruanda legyen a térség elektromobilitási központja, példaként szolgálva a szomszédos államoknak.

"Világszerte mintegy 30 milliárd dollárt fektettünk be az elektromos járművekbe, miközben látjuk is, hogy az egész világ ebbe az irányba mozdul el. A tervünk Afrikában egyértelmű: a teljes autóállományt elektromosra cserélni" - nyilatkozta a konszern Afrikáért felelős igazgatója.

Az eGolfok teljesen feltöltve 230 kilométert tudnak megtenni, ám hamarosan érkeznek az új, ID3-as modellek, melyek akár 600 kilométeres távolságra is eljuthatnak egyetlen töltéssel. A beszámolókból pedig kiderül, hogy a ruandai kormány gőzerővel dolgozik az elektromos autókra vonatkozó szabályozásokon, hogy ezek a járművek minél hamarabb teret hódíthassnak az országban.

A VW azért választotta kiindulási pontnak Ruandát, mert annak afrikai viszonylatban stabil a villamos energia hálózata, és - negyedszázaddal a hutu-tuszi etnikai konfliktusból népirtásba torkolló események után - jó tempóban fejlődik a gazdasága is, miközben jóideje őrzi belső stabilitását.

A konszern mellé a Siemens is felsorakozott, mely 15 töltőállomást létesít Kigaliban.

Ezek az autók telepeit egy óra alatt 80 százalékos szintre is képesek tölteni - igaz, töltésre inkább az éjszakai órákat ajánlják, amikor a ruandai áramfogyasztás némileg visszaesik a nappali szinthez képest.

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

A miniszterelnök megjegyezte, a kormány bízik abban, hogy az elektromos autók elterjednek az országban, és elfelejthetik az üzemanyag importot, ami tavaly a behozatal legnagyobb arányát tette ki.

A VW-nél azt mondták, tisztában vannak azzal, hogy az elektromos autók egyelőre alig megfizethetők a legtöbb afrikai számára, de megfelelő árazással és kormányzati támogatással reményeik szerint egyre több mindenkinek lesznek elérhetők.

A vállalat 2022-ig globálisan 600 ezer elektromos autó szállítását tervezi.

Jelenléte egyébként jóval korábbra nyúlik vissza az országban, hiszen ahogy az Origo megírta, 2018-ban gyárat adtak át Ruandában, ahonnan megkezdték az "első afrikai Volkswagenek" szállítását.