Több tízmillió forintot fizetnek azoknak, akik arcukat adják robotoknak

2019.11.05. 06:27

A Geomiq nevű brit startup nemrég bejelentette, hogy 100 ezer és 111 ezer font (kb. 38-42 millió forint) közötti összeget fizetnek azoknak, akiknek az arcvonásait felhasználhatják robotok készítéséhez.

A Geomiq olyan jelölteket keres, akiknek barátságos és kedves arcuk van. A startup által kiválasztott arcok a tervek szerint világszerte több ezer roboton szerepelhetnek majd.

A cég egy blogbejegyzésben azt írta, hogy egy robotokat fejlesztő vállalat bízta meg őket ezzel a feladattal, és mivel a téma különösen érzékeny, ezért elfogadták, hogy arconként 100 és 111 ezer fontot fizetnek a kiválasztottaknak. 

A Geomiq nem kívánta megnevezni a megbízót, annyit azonban elismert, hogy magánvállalatról van szó, a robotokat pedig idős emberek számára készítik azért, hogy ne érezzék magukat magányosan. 

A startup azt is elárulta, hogy az első robotok 2020-ban jelenhetnek meg a piacon.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Niu Bo

Az Interestingengineering.com azonban óvatosságra inti a jelentkezőket, hiszen a múltban gyakran fordult elő, hogy a nagyvállalatok trükkökhöz folyamodtak az információgyűjtésnél. A Google alkalmazottai például az utcán leszólított emberektől akarták megvenni az arckinézetükhöz való jogot egy 5 dolláros ajándékutalványért cserébe, de a cégek hajléktalanoknál is gyakran próbálkoznak.