Így kerülheti el a büntetést, ha vállalkozása elmaradt a beszámolóval

csökkenés, idegesség, üzletember
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tömegesen kiküldte a felszólításokat azoknak a vállalkozóknak, akik még mindig nem adták be a 2018-as éves beszámolójukat. Az Adózóna.hu szakportál tapasztalatai szerint sok cég kapott felszólítást a beszámoló pótlására. A szankciómentesség az értesítés átvételétől számított harminc napig érvényes.
Vágólapra másolva!

Aki nem veszi át az értesítést, annak is kézbesítettnek minősül a második kézbesítéstől számított ötödik munkanapon. Az ő esetükben ettől az időponttól számít a harminc napos szankciómentességi határidő.

A cégkapuról 30 nap után törlődnek a levelek, de az ügyfélkapun 30 napon túl is letölthető az erről szóló értesítés a magyarorszag.hu EBEV szolgáltatások menüpontjának lekérdezés, majd üzenet > lekérdezés funkcióján keresztül.

Aki elmulasztja a 30 napon belüli pótlást, az 200 ezer forintos mulasztási bírságot kap.

Ebben az esetben 30 nappal újra meghosszabbodik a beadás határideje.

Az első felszólítástól kezdve 30 napon belül lehet szankciómentesen pótolni a beszámoló elmaradt feltöltését Forrás: Shutterstock

Aki ezt követően sem pótolja a beszámolót, annak törlik az adószámát, és a NAV a határozat véglegessé válását követően, azaz 15 nap múlva értesíti a cégbíróságot is.

Az adószám törlésével az esetleges görgetett levonási/visszaigénylési joga is elvész a társaságnak.

A folyamat záróakkordja a cégbíróság által külön felhívás nélkül elrendelt kényszertörlés, amelynek véglegessé válásáig, azaz jogilag 15 napon belül még mindig van idő a cég megmentésére, amely egyébként a gyakorlatban 15 napnál több is szokott lenni.

A kényszertörlés azt jelenti, hogy a társaság ettől kezdve nem folytathat gazdasági tevékenységet, tehát nem bocsáthat ki számlát és nem kaphat bevételt sem.

A kényszertörléssel elindul a cég megszüntetése is, amelynek során az esetleges vagyont felszámolás során osztják el a tagok között, ami nagy valószínűséggel adófizetési kötelezettséggel is jár majd. Ha a felszámlás elindult, a társaság működőképességét már nem lehet visszaállítani.

Forrás és bővebb információ: Adózóna.hu