A Saudi Aramco szaúdi állami olajcég zöld jelzést kapott nyilvános részvénykibocsátásához (IPO) a szaúdi tőzsdefelügyelettől, az engedély hat hónapra szól.

A múlt hét elején olyan információk láttak napvilágot, hogy az Aramco részvényeivel a kereskedés december 11-én indul a rijádi Tadawul tőzsdén, a részvény beárazása december 4-én lesz.

Ezt az információt azonban hivatalosan azóta sem erősítették meg. Egyelőre a potenciális befektetők azt sem tudják, hogy mekkora értékben dob piacra részvényt a cég és hogy erre ténylegesen mikor kerül sor.

A Saudi Aramco egyik telephelyeForrás: AFP/Ian Timberlake

Korábbi információk szerint a Saudi Aramco vezetése még az idén a cég részvényeinek egy százalékát helyezi el a rijádi tőzsdén és további egy százalékot ugyanitt 2020-ban.

A szaúdi vállalat azt tervezi, hogy később mintegy három százaléknyi részvénycsomagot egy vezető külföldi tőzsdén bocsátana ki, a legesélyesebbek között van London, New York és Tokió.

Az Aramco azzal számol, hogy a cég piaci tőkeértéke mintegy 2.000 milliárd dollár. Szakértők ezt túlzónak tartják, szerintük a tényleges tőkeérték közelebb áll az 1.500 milliárd dollárhoz. Két forrás szerint a Goldman Sachs, amely segédkezik az Aramco részvénykibocsátásában, 1.600 és 2.300 milliárd dollár közé teszi a cég piaci tőkeértékét.

IllusztrációForrás: AFP/Stringer

Az Aramco hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy az idei első kilenc hónapban az adózott eredménye 68,2 milliárd dollár volt, jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 83,1 milliárd dollártól. Bár a cég nem indokolta a profit csökkenését, elemzők szerint ez a kőolaj világpiaci árának a visszaesésével hozható összefüggésbe.

Megfigyelők emlékeztettek arra, hogy 2016-ban, amikor kőolaj ára 13 éves mélyponton állt, az Aramco adózott eredménye csupán 13 milliárd dollár volt. Magasabb olajár mellett a tavalyi nyeresége viszont már 111 milliárd dollárt tett ki.

A Saudi Aramco a világ legnyereségesebb cége, a szeptember végével záródott harmadik negyedévben a profitja 21,1 milliárd dollár volt, míg például az amerikai Exxon Mobilé alig haladta meg a 3 milliárd dollárt.

IllusztrációForrás: AFP/Ian Timberlake

A tőzsdére készülő Saudi Aramco korábban szigorú üzleti titokként őrizte pénzügyi adatait, és először idén hozta nyilvánosságra eredményeit, jelesül a 2018. évit, hogy hitelbesorolást nyerjen nemzetközi hitelminősítőktől. Erre azért volt szüksége, mert az olajvállalat globális kötvénykibocsátást hajtott végre tavasszal.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű.