A szaúdi tőzsdefelügyelet engedélyezte az állami olajóriás részvénykibocsátását

economy politics Horizontal
A Saudi Aramco car with visiting journalists is seen outside the company's Natural Gas Liquids plant in Saudi Arabia's remote Empty Quarter near the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
A Saudi Aramco szaúdi állami olajcég zöld jelzést kapott nyilvános részvénykibocsátásához (IPO) a szaúdi tőzsdefelügyelettől, az engedély hat hónapra szól.
Vágólapra másolva!

A múlt hét elején olyan információk láttak napvilágot, hogy az Aramco részvényeivel a kereskedés december 11-én indul a rijádi Tadawul tőzsdén,

a részvény beárazása december 4-én lesz.

Ezt az információt azonban hivatalosan azóta sem erősítették meg. Egyelőre a potenciális befektetők azt sem tudják, hogy mekkora értékben dob piacra részvényt a cég és hogy erre ténylegesen mikor kerül sor.

A Saudi Aramco egyik telephelye Forrás: AFP/Ian Timberlake

Korábbi információk szerint a Saudi Aramco vezetése még az idén a cég részvényeinek egy százalékát helyezi el a rijádi tőzsdén és további egy százalékot ugyanitt 2020-ban.

A szaúdi vállalat azt tervezi, hogy később mintegy három százaléknyi részvénycsomagot egy vezető külföldi tőzsdén bocsátana ki, a legesélyesebbek között van London, New York és Tokió.

Az Aramco azzal számol, hogy a cég piaci tőkeértéke mintegy 2.000 milliárd dollár. Szakértők ezt túlzónak tartják, szerintük a tényleges tőkeérték közelebb áll az 1.500 milliárd dollárhoz. Két forrás szerint a Goldman Sachs, amely segédkezik az Aramco részvénykibocsátásában, 1.600 és 2.300 milliárd dollár közé teszi a cég piaci tőkeértékét.

Illusztráció Forrás: AFP/Stringer

Az Aramco hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy az idei első kilenc hónapban az adózott eredménye 68,2 milliárd dollár volt, jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 83,1 milliárd dollártól. Bár

a cég nem indokolta a profit csökkenését,

elemzők szerint ez a kőolaj világpiaci árának a visszaesésével hozható összefüggésbe.

Megfigyelők emlékeztettek arra, hogy 2016-ban, amikor kőolaj ára 13 éves mélyponton állt, az Aramco adózott eredménye csupán 13 milliárd dollár volt. Magasabb olajár mellett a tavalyi nyeresége viszont már 111 milliárd dollárt tett ki.

A Saudi Aramco a világ legnyereségesebb cége,

a szeptember végével záródott harmadik negyedévben a profitja 21,1 milliárd dollár volt, míg például az amerikai Exxon Mobilé alig haladta meg a 3 milliárd dollárt.

Illusztráció Forrás: AFP/Ian Timberlake

A tőzsdére készülő Saudi Aramco korábban szigorú üzleti titokként őrizte pénzügyi adatait,

és először idén hozta nyilvánosságra eredményeit, jelesül a 2018. évit, hogy hitelbesorolást nyerjen nemzetközi hitelminősítőktől. Erre azért volt szüksége, mert az olajvállalat globális kötvénykibocsátást hajtott végre tavasszal.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű.