Egy légiközlekedési óriáscég felvásárolja a fapados Air Europát

2019.11.04. 19:38

Az International Consolidated Airlines Group (IAG) bejelentette, hogy egymilliárd euró (328,9 milliárd forint) készpénzért megvásárolja az Air Europa légitársaságot a Globalia Corporacion Empresariatól – írja a MarketWatch.

Az IAG légiközlekedési holdingtársaság – amely többek között a British Airways, és az Iberia tulajdonosa – várhatóan 2020 második felében zárja majd le a felvásárlást, miután megkapta az ehhez szükséges engedélyeket.

IllusztrációForrás: BELGA/AFP/Laurie Dieffembacq

Az Air Europa felvásárlásávalúj, versenyképes, és költséghatékony légitársaság kerül az IAG égisze alá, ráadásul ezzel megerősítik Madrid vezető európai légiközlekedési vezető pozícióját is – nyilatkozta Willie Walsh vezérigazgató.

A légitársaság főként Dél-Amerikába indított repülőjáratokat. Mivel az IAG légitársasága, az Iberia szintén erős a dél-amerikai piacon, elemzők attól tartanak, hogy a versenyjogi hatóságok egyes járatok beszüntetéséhez köthetik az ügylet jóváhagyását.

Az Air Europa Boeing 737-es repülőgépeForrás: Flickr/Aero Icarus

Az 1986-ban alapított Air Europa 44 különböző úticélra szállít utasokat, alkalmazottainak száma megközelíti a 3 ezret. A légitársaság 66 repülőgépet üzemeltet és évente százmillió eurós (32,8 milliárd forint) bevételt generál. A társaság tagja a Skyteam légiszövetségnek, amelyet vélhetően elhagy, az IAG légitársaságai ugyanis a konkurens Oneworld szövetség tagjai.

A Bernstein elemző cég szerint nem ez a legoptimálisabb lépés, és elképzelhető, hogy az IAG a birtokában lévő egyéb fapados cégekbe, a Levelbe, a Vuelingbe, vagy az Iberia Expressbe olvasztja be az Air Europát.

A felvásárlás ellen szólalt fel Michael O'Leary, a konkurens Ryanair vezérigazgatója, aki szerinte rosszat tesz a versenynek az IAG akvizíciója. Az ír ultrafapados légitársaságnak korábban volt együttműködése az Air Europával, az írek ráhordó járatokat üzemeltettek a spanyol cég egyes hosszútávú járataira.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK