Giga ázsiai kereskedelmi megállapodás jöhet 2020-ban

2019.11.06. 07:02

A délkelet-ázsiai országok elkötelezettek, hogy jövőre aláírják azt a gigantikus kereskedelmi megállapodást, amely a globális GDP nagyjából harmadát megtermelő gazdaságokat tömörítené – közölte a thaiföldi vezetés.

Sokan reménykedtek abban, hogy lesz legalább valamilyen lényegi konklúzió abban az évek óta tartó tárgyalásfolyamatban, amelynek célja, hogy átfogó kereskedelmi szövetség szülessen 16 délkelet-ázsiai ország között. A felek ugyanis a napokban Thaiföldön találkoztak a 35. térségi gyűlésen, ahol olyan szereplők is jelen voltak, mint India és Kína.

A házigazda Thaiföld, amely jelenleg a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) soros elnöke is, pedig igencsak optimista a kereskedelmi megállapodás jövőjével kapcsolatban. Az ország vezetése vasárnap közölte, üdvözlik a megállapodást az úgynevezett Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) kapcsán, és a felek elkötelezettségét, hogy jövőre alá is írják a végső megállapodást – írja a CNBC.

Ezt a hangot erősítette Malajzia miniszterelnöke, Mahathir Mohamad is, aki jelezte, reméli, hogy olyan gyorsan, ahogy csak lehet, aláírják az egyezményt. Hozzátette, bár vannak olyan másodlagos kérdések, amelyekben a feleknek még meg kell állapodniuk, a szövetség előnyei hatalmasak lesznek, tekintve az országok népességszámait.

Hatalmas kereskedelmi tömb alakulhat meg jövőre Délkelet-ÁzsiábanForrás: Imaginechina/Yu fangping - Imaginechina/Yu Fangping

Az ASEAN találkozó megnyitóbeszédében a thai miniszterelnök, Prayut Chan-o-cha sürgette a feleket, hogy dolgozzanak a tárgyalássorozat idei lezárásán, annak érdekében, hogy stimulálják nemcsak a gazdasági növekedést, de a kereskedelmet és a beruházásokat is.

Ezzel párhuzamosan a thai kormány szóvivője közölte, 2020 februárja körül írhatják alá a felek a végső megállapodást. A legizgalmasabb kérdés azonban továbbra is India hozzáállása az egyezményhez. A 2013 óta tartó tárgyalássorozat egyik legfőbb nehézsége ugyanis éppen az volt, hogy India vonakodott megnyitni a piacát. A thai kereskedelmi miniszter közlése szerint azonban India továbbra is részt vesz a tárgyalásokon.

A RCEP 10 délkelet-ázsiai országot, és azok 6 legnagyobb kereskedelmi partnerét foglalná magában: beleértve Kínát, Japánt, Dél-Koreát, Indiát, Ausztráliát, valamint Új-Zélandot. Ha pedig végül mind a 16 ország részt venne a kereskedelmi szövetségben, akkor az RCEP államai lefednék a globális GDP-kibocsátás nagyjából harmadát.

Sokan egyébként úgy tekintenek az RCEP-re, mint amely egy kevésbé szigorú verziója lehet, az USA által egykor vezetett Csendes-óceáni Partnerségnek (TPP). Az USA 2017 januárjában lépett ki a 12 tagú TPP-ből.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK