Nagy bejelentést tett a Mol

kurd olajmező Irakban
A picture taken on November 25, 2013 shows oil rigs in the Kurdish town of Derik (al-Malikiyah in Arabic), in the northeastern Hasakeh governorate on the border with Turkey and Iraq. AFP PHOTO/ACHILLEAS ZAVALLIS / AFP PHOTO / ACHILLEAS ZAVALLIS
Vágólapra másolva!
A Mol-csoport és az amerikai Chevron aláírta a Chevron azerbajdzsáni érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló szerződést. A megállapodás értelmében a Mol tulajdonába kerül a BP által üzemeltetett Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmező 9,57 százalékos részesedése, továbbá a földközi-tengeri Ceyhan kikötőjében véget érő Baku-Tbiliszi-Ceyhan (BTC) vezeték 8,9 százalékos Chevron-részesedése is. A megállapodás értéke 1,57 milliárd dollár. A tranzakció lezárultával a Mol a harmadik legnagyobb partner lesz az ACG-ben.
Vágólapra másolva!

Az ACG mező Azerbajdzsán legnagyobb olajlelőhelye, amely 400 négyzetkilométert foglal magában, és hat tengeri termelési platformból áll. 1997 óta folyik a területen kőolaj-kitermelés, vagyis több mint 20 éve megbízhatóan működik a termelőeszköz. Az ország legnagyobb olajmezőjét a vezető olajipari cégek közé tartozó BP üzemelteti, és 2018-ban átlagosan 584 ezer hordót termeltek ki a területen.

A Mol-csoport e kulcsfontosságú stratégiai eszközben vásárolt tulajdonrészével olyan vezető olajcégekkel működik együtt, mint például a BP, az Exxon, az Equinor és a Socar.

A Mol szintén részesedést szerez a BTC csővezetékben is, amely nyersolajat szállít Azerbajdzsánból Törökország egyik földközi-tengeri kikötőjébe, Ceyhanba.

A világszínvonalú olajmező megszerzése napi 20 ezer hordóval járul hozzá a Mol-csoport éves szénhidrogén-termeléséhez a következő években, és jelentősen növeli a Mol bizonyított és valószínűsíthető olajkészletét. Az új eszközök jelentős szabad cash flow-t és EBITDA-hozzájárulást eredményeznek. Az ACG egy alacsony költségű termelőeszköz, amely nyomott olajárak esetén is profitábilisan termelhet, korlátozott befektetési igények mellett.

Forrás: AFP/Achilleas Zavallis

Ez a tranzakció kiválóan illeszkedik a hazai olajcég jelenlegi portfóliójához, és tovább erősíti a vállalat kutatás-termelés üzletágának nemzetközi portfólióját azáltal, hogy kiterjeszti jelenlétét a FÁK régióban. Az ügylet összhangban áll a 2030-as stratégiában meghatározott transzformációs célokkal is, és tovább erősíti a Mol-csoport integrált, külső környezet változásával szemben ellenálló üzleti modelljét.

- mondta el Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.

– tette hozzá.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tranzakció továbbra is kormányzati és szabályozói jóváhagyások függvénye, és várhatóan 2020. második negyedévében zárulhat le.

Az ACG mezőröl röviden

Az ACG Azerbajdzsán máig legnagyobb szénhidrogén-lelőhelye; A kitermelés 1997 novemberében kezdődött és a lelőhely csoport napi termelése bruttó 584 ezer hordót tett ki 2018-ban, ami az azeri kitermelés 80-85 százalékát jelenti. Idén lesz 25 éve, hogy Azerbajdzsán aláírta az „évszázad szerződését": az ACG szénhidrogén-lelőhely kitermeléséről és hasznosításáról szóló PSA-megállapodást. Az eredeti megállapodást Heydar Aliyev néhai elnök kezdeményezésére 1994-ben, akkor 30 évre írták alá, s ezzel új fejlődési pályára helyezték az azeri szénhidrogénszektort.

2017 szeptemberében a megállapodást módosított feltételekkel 2050-ig hosszabbították meg. Az ACG projekt operátora maradt a BP, de a konzorciumban lévő cégek részesedési hányadai a SOCAR javára változtak. Baku-Tbiliszi-Ceyhan (BTC) vezeték a fő szállítási útvonal, amely az ACG-ben termelt olajat Bakuból, Azerbajdzsánból Grúzián keresztül a törökországi Ceyhanba juttatja.