A magyar a legnagyobb utazási szabadságot nyújtó útlevelek egyike a világon

útlevél ellenőrzés határ pecsét
Határellenőrzés
Vágólapra másolva!
A Henley Passport Index minden évben elemzi, hogy az egyes országok útleveleivel hány más országba lehet belépni vízummentesen vagy érkezéskor igényelve. A globális rangsor aszerint áll össze, hogy egy-egy ország útlevelével hány másik országba lehet könnyen belépni. Az index az egyetlen olyan mutató, amely a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatain alapul, de emellett kutatásokkal és szakértői támogatással teszik teljessé.
Vágólapra másolva!

A Henley Passport Index (HPI) 2005-ben indult a Henley & Partners Visa Restrictions Index (HVRI) néven, amit 2018 januárjában módosítottak. A webhely pontszámokkal rangsorolja a világ 199 útlevelét annak alapján, hogy tulajdonosai hány országba utazhatnak be vízummentesen.

Mivel azonban nem minden terület ad ki útleveleket, ezért sokkal kevesebb útlevél van rangsorolva, mint azok a helyek, ahová be lehet lépni velük. A vízummentesség egyértelműsítéséhez az alábbi szabályokkal számolnak:

  • az útlevelet az állampolgárság szerinti országban állítják ki
  • az útlevél birtokosa az útlevél kiállító országának felnőtt állampolgára, és egyedülállóan utazik, nem pedig turisztikai csoportban
  • az utazás turisztikai vagy üzleti célú
  • a tartózkodás ideje legalább három nap

Ezen kívül még van pár kisebb szabály is, mint például normál útlevélnek kell lennie az útiokmánynak, az útlevél tulajdonosa már minden, a belépéshez szükséges oltással és igazolással rendelkezik, az útlevél birtokosa teljesíti a belépés összes alapvető követelményét (például szállodai foglalás, elegendő pénzeszköz, vissza irányú jegy megléte, stb.)

Az adott ország útlevelének pontszáma úgy áll össze, hogy ha egy adott országba vagy területre nem szükséges vízum, az 1 pontot ér. Ugyancsak egy pontot kap az útlevél, ha kell vízum, de az érkezéskor beszerezhető, tehát nem szükséges indulás előtt jóváhagyatni a beléptetést. Amennyiben előzetes jóváhagyást igénylő vízumra van szükség, akkor az útlevél 0 pontot kap.

Magyarország az első tíz helyen van a világban

Magyarország 2013 óta a 10-11. helyezett a globális listán, ebből 2016 óta folyamatosan a tizedik.

Ezzel a világ 180 országába, illetve területére léphetünk be vízummentesen, vagy érkezéskor igényelve azt. A rangsorban egy helyen több ország is szerepelhet, ha a pontszámuk azonos, így a 199 útlevél összesen 107 helyre van rangsorolva.

Hazánk múltbeli helyezései a listán a Henleypassportindex.com oldalán Forrás: Henleypassportindex.com

A legtöbb vízummentes elérést (190) a japán és a szingapúri útlevél biztosítja

(Japán 2018 óta, Szingapúr pedig csak idén lett az első). A második helyezett dél-koreai, német és finn útlevélnek 188 úticél jut, és így csökken le 180-ig egyesével, ahol hazánk is található.

A magyar útlevéllel a világ 180 országába léphetünk be vízummentesen, vagy érkezéskor igényelve a vízumot Forrás: Shutterstock / Készítette: ArtWell

A lista első tíz helyén döntően európai (uniós) országok szerepelnek, ez alól a már említett első és második helyezetteken kívül kivétel az Egyesült Államok és Kanada (hatodik hely, 184 vízummentes hely), Új-Zéland (nyolcadik hely, 182 úticél), és Ausztrália (kilencedik hely, 181 úticél). Minden más ország Európán kívül csak a 12. helyig tudott feljutni a listán.

A közép-kelet-európai régiónkból a csehek hetedikek a listán 183 hellyel, a litvánok és a szlovákok pedig kilencedikek (181 hellyel).

Velünk egy helyen tartózkodik Izland, Lettország és Szlovénia, míg Európából az albánok az utolsók az 51. pozícióban (113 hellyel). Pontosabban Koszovó az utolsó, teljesen lemaradva az európai rangsortól a 98. pozícióban. A koszovóiak mindössze 41 helyre léphetnek be a világon vízummentesen, ez nyilván az ország státuszával függ össze (a helyi albán többség által egyoldalúan kikiáltott államot a világ országai csak részben ismerték el), továbbá azzal is, hogy önálló országként csak 2008 óta létezik.

Az Európai Unióból Horvátország az utolsó a listában a 18. helyen, a horvátok a világ 168 országába léphetnek be vízummentesen,

de a magyaroknál rosszabb helyezést értek el az észtek (11. hely), a lengyelek (13. hely), a románok (16. hely) és a bolgárok is (17. hely).

A globális rangsor egyébként nem tartalmaz nagy meglepetéseket, ha csak azt nem értjük ide, hogy nem az észak-koreaiak a legutolsók a listában, már ha egyáltalán kiengedik őket az országból, hanem Afganisztán. Míg az észak-koreaiak a 100. helyen tartózkodnak 39 vízummentes belépési hellyel, addig az afgán állampolgárok számára csupán a világ 25 országa enged vízummentes belépést. Ezzel ők az utolsók a 107. pozícióban.