A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Dél-Amerika egyik legkisebb országa valószínűleg drámai mértékű fellendülést produkál majd a következő évben. Guyana, vagyis a Brazíliával és Venezuelával is határos ország akár 86 százalékos gazdasági növekedést is produkálhat 2020-ban – összegzi a CNBC.

Ezzel a reál GDP növekedéssel a mintegy 800 ezer lakossal rendelkező Guyana lenne a leggyorsabb gazdasági növekedést felmutató ország a világon.

Az IMF előrejelzésének oka, hogy Guyanában van az egy főre jutó legnagyobb kőolajmennyiség a világon" – nyilatkozta Natalia Davies Hidalgo latin-amerikai elemző, hozzátéve, hogy míg Szaúd-Arábiában a lakosságra vetítve fejenként 1.900 hordó olajtartalék található, addig Guyanában ez 3.900 hordó. És ez a szám jelentősen növekedhet, mivel a termelést még nem kezdték meg, így akár további új felfedezések is jöhetnek.

Georgetown Dél-Amerika északkeleti részén, az Atlanti-óceán mellett fekvő Guyana fővárosa.Forrás: Shutterstock

Guyana a jövő hónapban indítja be olajkitermelését, ez az ok, amiért számos elemző véli úgy, hogy az egyetlen hivatalosan angol nyelvű dél-amerikai ország gazdasági fellendülése robbanásszerűen megnő.

Ha megkezdik 2020-ban az üzemszerű olajkitermelést, akkor vélhetően középtávon mérhető módon megnő majd az ország tőkeellátottsága, emelkedhetnek a kiadások, amelyeket elsősorban az infrastruktúra hiányosságainak pótlására, valamint az életszínvonal javítására lehet fordítani, miközben enyhülnek az adósság fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmak" – olvasható az IMF Guyanáról szóló júniusi nyilatkozatában.

Guyana fővárosaForrás: Shutterstock

Hidalgo szerint az IMF előrejelzése rendkívül ambiciózus és valószínűleg ez volt a legmagasabb évi gazdasági előrejelzés, amit a Valutaalap valaha is előrevetített. Ez azért is lehetséges, mert az ország vezetése csak átmeneti, hiszen jövő márciusban lesznek csak a választások, és addig a 2020-as költségvetést sem tudják elfogadni.

Az IHS Markit elemzése szerint az ország politikai instabilitása miatt valószínűbb, hogy csak 30 százalék körüli gazdasági növekedés várható 2020-ban.