Az OPEC friss jelentésében lefelé módosította az olajpiaci kereslet kilátásait. Az olajkitermelő országokat tömörítő szervezet szerint ugyanis közép- és hosszú távon egyaránt kedvezőtlenebbek lesznek a világpiaci feltételek.

Az elmúlt 12 hónap ismét súlyos kihívásokat intézett a globális energiapiacok számára, és a nehézségek a jövőben is kitartanak majd – ezzel foglalható össze az OPEC frissen kiadott éves jelentésének (World Oil Outlook, WOO) üzenete.

Egyre több nyomás érezhető a világgazdaságon, aminek következtében a globális gazdaság növekedési kilátásai közép- és hosszú távon is romlottak – idézi a CNBC a jelentést. Ennek eredményeként az OPEC csökkentette is a globális olajkeresletre vonatkozó előrejelzését. A friss prognózis szerint 2024-ig napi 104,8 millió hordóra bővülhet a kereslet, míg 2040-ig a kereslet elérheti a 110,6 millió hordós szintet.

Romló környezet

A 14 tagú csoport prognózisa alapján a szervezet saját kitermelése csökkenni fog a következő öt évben – 2024-ig napi 32,8 millió hordóra, ami elmaradna az idei évre várt 35 milliótól. Az OPEC kitermelése egyébként folyamatosan csökkent az elmúlt években, miután a szervezet a bevont partnerekkel (beleértve Oroszországot is) megállapodott abban, hogy visszafogja a kibocsátását a piac normalizálása érdekében. Az OPEC+ néven is emlegetett, kiterjesztett szövetség egyébként várhatóan 2020-ban fog visszaállni a normál kibocsátásra.

Az olajpiaci helyzetet tekintve az látszik, hogy a 2018 októberében elért csúcsok óta a nemzetközi benchmarknak számító Brent árfolyama közel 30 százalékot, míg az amerikai WTI hordónkénti ára majdnem 20 százalékot esett.

A Brent típusú kőolaj hordónkénti árfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

A WOO általános megítélése szerint egyébként a következő öt évben a globális olajkereslet „relatíve egészséges ütemben" bővülhet majd a 2018-as szinthez képest. A következő két évtized távlatában pedig India lehet a keresletnövekedés éllovasa.

Ezzel párhuzamosan komoly kínálatnövekedés várható az OPEC-en kívüli kitermelők részéről. Ráadásul ezt nem kizárólag az USA hajtja majd, jelentős bővülés várható például Brazília és Norvégia kitermelésében is – tette hozzá Neil Atkinson, a Nemzetközi Energiaügynökség IEA) egyik vezetője. Hangsúlyozta, ahogy a romló gazdasági körülmények miatt csökken a globális kereslet, a jövő év elejére már szignifikáns kínálati többlet várható a nemzetközi olajpiacon. Éppen ezért nagyon fontos lesz, hogy az OPEC+ hogyan ítéli meg a további kitermelés-csökkentés szükségességét, amikor a szövetség decemberben újra összeül.

Lendületben az elektromos autók

A fentiek mellett az OPEC jelentése arra is kitért, hogy 2018-ban az olaj adta a globális energiakereslet több mint 31 százalékát, megelőzve ezzel a szenet (27 százalék), illetve a földgázt (23 százalék). A következő 20 évben pedig továbbra is az olaj maradhat a globális energiamix legerősebb szereplője, noha a részesedése visszaesik valamivel 28 százalék fölé. A második legerősebb nyersanyag viszont a földgáz lehet, elérve a 25 százalékot 2040-re. A földgáz iránti keresletnövekedést elsősorban Ázsia fűti majd, különösen Kína és India.

A következő évtizedekben jelentősen megugorhat az elektromos autók piaci részesedéseForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

Mindemellett az OPEC kiemelte, az elektromos autók eladásai lendületet kaptak az elmúlt időszakban, még annak ellenére is, hogy egyelőre a teljes globális piaci részesedésük továbbra is alacsony. Mindazonáltal 2040-re az OECD országokban már az elektromos autók adhatják az új személyautók felét. Kínában az újautók negyede lehet elektromos 2040-re, míg a globális arány meghaladhatja a 26 százalékot.