Többek közt az elektronikus fizetési lehetőségek bővítéséről, kiterjesztéséről tárgyalt keddi ülésén a Nemzeti Versenyképességi Tanács. A javaslatok a készpénzhasználat visszaszorítását célozzák.

Varga Mihály pénzügyminiszter a tanács ülése után azt mondta, Európában Magyarországon az egyik legmagasabb a lakossági készpénzállomány nagysága, mintegy 6500 milliárd forintot tesz ki.

A javasolt intézkedésekkel 150 milliárd forintot lehetne a feketegazdaságból kifehéríteni.

Az ülésen az elektronikus fizetési lehetőségek bővítése mellett a szakképzés és felnőttképzés átalakítását is tárgyalták, és beszéltek a digitalizáció alakulásáról is.

Varga MihályFotó: Csudai Sándor - Origo

Az elektronikus fizetésekre vonatkozóan 6 ajánlást fogalmaztak meg, amelyekkel minisztériumi és kormány szinten is foglalkoznak majd:

  • Az egyik javaslat szerint megvizsgálják a nyugdíjak és a szociális transzferek bankszámlára utalásának lehetőségét.
  • Javasolják, hogy az öt fő feletti cégeknél a munkabérek utalása kötelezően elektronikusan történjen.
  • A tanács azt is szorgalmazza, hogy az online kasszát használóknál a magánszemélyek számára biztosított legyen a bankkártyás fizetés.
  • A vállalkozások közötti utalásokat bizonyos összeghatár felett kötelezővé tennék, csökkentve ezzel a készpénzfizetés lehetőségét.
  • Bevezetnék a vállalkozás és magánszemélyek közötti készpénzfizetés korlátját.
  • A szociális számla bevezetéséről is tárgyalt a tanács.

„A nyugdíjaknál már több mint 50 százalék azoknak az aránya, akik folyószámlára kérik a nyugdíjukat" – mondta a miniszter.

A tanács legközelebbi ülése november 19-én lesz, ennek témája egyebek között a banki digitalizáció és a külföldi működőtőke-beáramlás értékelése.