Az idén várhatóan lassul, jövőre valamelyest gyorsulhat az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tevékenységi területéhez tartozó gazdaságok növekedési üteme a pénzintézet szerdán Londonban ismertetett átfogó őszi előrejelzése szerint. A bank ugyanakkor jelentősen javította a magyar gazdaság idei növekedésére adott prognózisát.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni hitelintézet a magyar gazdaságban az idén 4,6 százalékos, 2020-ban 3,1 százalékos növekedéssel számol. Az EBRD 0,9 százalékponttal javította a magyar GDP idei egész évi növekedési ütemére adott becslését májusban kiadott előző előrejelzéséhez képest, abban a prognózisban ugyanis még 3,7 százalékos magyarországi növekedési becslés szerepelt 2019-re.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A magyar gazdaság jövő évi növekedésére szóló becslését a bank 0,2 százalékponttal emelte.
Működési területének egészében az EBRD az idén 2,4 százalékos, 2020-ban 2,9 százalékos átlagos növekedést vár. A jövő évre szóló regionális becslést a bank 0,1 százalékponttal gyengítette.