Budapesten és a nagyvárosokban 20 százalékos a lakásárak növekedése

lakáshirdetés, kiadó lakás, albérlet, ingatlanpiac, fekete gazdaság, illusztráció
Vágólapra másolva!
A fővárosban és a vidéki városokban továbbra is meghaladja a húsz százalékot a lakásárak éves növekedési üteme, Budapesten nominálisan 22,5 százalékos, a vidéki városokban pedig 21,6 százalékos éves lakásár-emelkedés volt megfigyelhető 2018 és 2019 második negyedéve között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) második negyedévre vonatkozó lakásárindexe szerint.
Vágólapra másolva!

A jegybank a honlapján közölte, hogy az előző negyedévhez képest a lakásárak nominális alapon négy százalékkal, reál értéken 2,1 százalékkal emelkedtek országosan.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Az éves áremelkedés üteme nominálisan 17,1 százalékot, míg reál értelemben 12,8 százalékot ért el

az idei második negyedévben. 2019 második negyedévében, így országos átlagban a nominális lakásár-emelkedés minimálisan, 0,3 százalékponttal gyorsult az előző időszakhoz képest.

Budapesten 2019 második negyedévében az előző negyedévhez képest 4,1 százalékkal drágultak a lakások, ami 2,4 százalékponttal kisebb az előző negyedévinél, az inflációval szűrt mutató viszont 3,7 százalékponttal 2,2 százalékosra szelídült.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A vidéki városokban a második negyedévben 3,7 százalékkal drágultak a lakások az előző negyedévhez képest, míg éves összevetésben 21,6 százalékos a nominális emelkedés.

A községekben 2018 végén még lakásár-csökkenést tapasztaltak negyedéves alapon, azonban 2019 második negyedévében már 4,4 százalékos lakásár-növekedést regisztráltak. Az éves növekedési ütem mértéke 2,9 százalék volt a kisebb településeken, ami továbbra is jócskán elmarad az országos átlagtól, így tovább nyílt az árolló a községek és a városok között.